Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Så hittar du lugnet – mitt i stressen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-03-15

20 minuter om dagen kan förändra ditt liv

Slappnar av Meditation och yoga har blivit en naturlig del av Tom Elissons vardag. Här passar han på att göra andningsövningar under en paus i jobbet som busschaufför.

Önskar du att du kunde koncentrera dig längre stunder, att du sov bättre på natten och att du kunde vara lika kvicktänkt som när du var nitton?

Då kan meditation vara något för dig. Flera undersökningar visar på många positiva effekter.

Det finns flera färska studier som visar på positiva effekter av meditation.

En grupp forskare har exempelvis studerat hjärnan hos personer som mediterat under tio års tid och jämfört deras hjärnor med hjärnor hos en grupp som inte mediterat.

Stark hjärnbark

Studien visar att den del av hjärnbarken som integrerar tankar och känslor var lika tjock och vital som hos en tjugoåring hos dem som mediterade. Hos dem som inte mediterade hade den delen av hjärnan istället blivit tunnare.

- Att fatta kloka beslut bygger på vår förmåga att ha kontakt med både tankar och känslor. Den här studien visar att meditation hjälper oss att bevara den förmågan, säger Ola Schenström, läkare sedan trettio år och medförfattare till boken "Utbrändhet - den nya folksjukdomen".

Minskar stresshormon

Andra studier visar att meditation minskar nivåerna av kortisol i blodet, vilket gör oss lugnare (kortisol är ett hormon som utsöndras vid stress).

När vi är lugna, lyckliga och harmoniska ökar aktiviteten i vänster pannlob i hjärnan. Forskning visar också att personer som börjat meditera får ökad aktivitet just där.

- Vi lever i ett ADHD-samhälle, där vi ständigt bombarderas med intryck. Många behöver lära sig att hantera denna ström av information, och då anser jag att meditation är ett bra sätt, säger Ola Schenström.

Så påverkas kroppen av meditation

Läs mer:

Ulrika Nybäck

Följ ämnen i artikeln