Ät dig till en gyllene bränna

HÄLSA

Hemligheten bakom en hälsosam bränna ligger inte i antal timmar i solen.

Frossa i stället i frukt och grönt - och du kommer att bli gyllenbrun.

Foto: thinkstock

Vill du ha en gyllene hudton i sommar utan att behöva pressa i solstolen? En månad på en frukt- och grönsaksrik diet och din vinterbleka hy är ett minne blott, skriver Daily mail.

– Vi har funnit bevis för att ett intag av frukt och grönsaker påverkar hudfärgen, säger Ian Stephen som har lett forskningen vid Bristol university i Storbritannien.

– Vi upptäckte att folk alltid har föredragit den gyllene effekten från dieten mot den brunare effekten från solen.

Forskarna förvånade

Hemligheten är karotenoider, ett samlingsnamn på cirka 600 färgämnen som finns i växter.

I studien fick frivilliga äta fem frukter eller grönsaker i en månad. Före- och efterbilderna på testpersonerna visades för främlingar som fick ranka deras attraktivitet. Efterbilderna rankades genomgående högre.

– De flesta människor vet inte om att kosten kan ge en effekt på hudtonen. Vi blev mycket förvånade själva av de här resultaten, säger professor och forskaren David Perrett.

FAKTA

Maten som gör dig gyllenbrun

Morötter

Salladskål

Romansallad

Grönkål

Spenat

Tomater

Paprika

Aprikoser

Grapefrukt

Cantaloupemelon

Plommon

Persikor