Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa / Sömn

Unga män somnar ofta på jobbet

Svenskarna sover sämre och sämre visar en ny undersökning. Störst är problemet bland unga män.
Trött på jobbet? Du är inte ensam.   Trött på jobbet? Du är inte ensam. Foto: ap

5 000 arbetare i mellansverige tillfrågades om sina sömnvanor. 7 procent svarade att de somnade flera gånger i månaden på arbetet. Yngre tjänstemän tillhör en av de mest utsatta grupperna. Andra som drabbas ofta är de som jobbar natt.

– De här grupperna löper betydligt större risk än andra, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare på Karolinska Institutet.

Orsakerna till de ofrivilliga tupplurarna skiljer sig åt mellan grupperna. Nattarbetarna somnar på grund av att den normala dygnsrytmen rubbas. Vad gäller yngre män har de ett större sömnbehov än äldre. Men Torbjörn Åkerstedt, som ligger bakom undersökningen drar också paralleller till utbrändhet.

– Vi har vetat sedan länge att utbrändhet hänger nära ihop med sömnproblem. Bland yngre tjänstemän kan stress och höga krav på jobbet vara del av orsaken, säger han.

Farligt att somna vid ratten

Problemet med att somna på jobbet är allvarligast för dem som arbetar med transport eller vid maskiner. Tjänstemännen löper inte samma risk om de nickar till framför datorn.

– Men de kan somna vid ratten på vägen hem. Olycksstatistiken för unga män talar för det, säger Åkerstedt.

– Vårt jobb är att varna och upplysa att det är så här det ligger till. Yngre män har en benägenhet att inte tro på det, säger han.

Lotta Zachrisson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet