Du kan dö – av dina sömnproblem

Män som lider av insomnia löper fyra gånger högre risk att dö

HÄLSA

Många svenskar lider av sömnlöshet utan att få behandling.

Något som kan vara livshotande, enligt en ny stor studie.

– Det är ett allvarligare hälsoproblem än vi hittills har behandlat det som, varnar de forskare som utfört studien.

Foto: Comstock

Män som sover sex timmar per natt eller mindre, och själva upplever att de lider av sömnproblem, löper fyra gånger högre risk att dö än friska män som sover tillräckligt.

Det konstateras i en färsk undersökning från Pensylvania State University i USA.

För de som dessutom lider av diabetes eller högt blodtryck är siffran ännu högre, rapporterar WebMD.

Allvarligt hälsoproblem

I den 14 år långa studien, som involverade 1 741 slumpvis utvalda försökspersoner, kunde forskarna dessutom konstatera att de män som led av sömnproblem i högre grad drabbades av just diabetes och högt blodtryck.

– Insomnia är en allvarlig sjukdom och med de här nya resultaten visar vi att sömnlöshet är förknippat med fysiska problem. Det är ett hälsoproblem som är lika allvarligt som till exempel sömnapné. I många år har människor betraktat sömnlöshet som en olägenhet ”man får stå ut med”. Men den här studien visar att det vi talar om är ett äkta och trovärdigt hälsoproblem, säger forskaren Alexandros N Vgontzas till WebMD.

Farligare än vi trott tidigare

Forskarna varnar för att ta för lätt på sömnsvårigheter. De skriver i studien, som publicerades i septembernumret av tidskriften ”Sleep”, att insomnia är svårt att behandla – samtidigt som det är ett stort hälsoproblem för de som är drabbade.

– De behandlingar som är tillgängliga idag är mycket, mycket begränsade, säger Alexandros N Vgontzas.

FAKTA

Insomnia

Sömnlöshet eller insomni är att tillfälligt eller varaktigt inte kunna, eller ha problem med, att sova.

Det kan också vara att sova oroligt och vakna alltför lätt.

Oftast finns det inte bara en orsak, utan sömnlösheten är skapad av en serie av problem. I de flesta fall är stress och / eller för lite motion de största och vanligaste faktorerna. Men även oro, tinnitus, personliga kriser och dödsfall kan leda till den här typen av problem.

Insomni kan dels behandlas med läkemedel men även med olika beteendeterapeutiska tekniker.

En behandlingform som visat sig väldigt effektiv vid dessa besvär är KBT, kognitiv beteendeterapi. Då fokuseras på att kartlägga den drabbade personens sömnmönster, se över rutiner kopplade till sömn, öva på avslappningsövningar, andningstekniker samt personens tankar kring detta med sömn.

Lider du av sömnproblem? Testa KBT–behandling med Sömnklubb.se. Bli medlem här!