Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa / Träning

Yogan som ger Blossom kraft

Hon är småbarnsmamma och brinner för sitt jobb.

- Yogan ger mig styrkan, säger Blossom Tainton.

yogan hjälper blossom att bli starkare – både mentalt och fysiskt.   yogan hjälper blossom att bli starkare – både mentalt och fysiskt. Foto: BÖRJE THURESSON

Ni vet hur det är, ibland vill tiden liksom inte räcka till. Vi knäar och suckar inför kraven, lider av otillräcklighet.

Och så finns det människorna det alltid lyser om, de som till synes obekymrat tar sig fram genom vardagens minfält. Som Blossom Tainton.

Ny platta, ny video, fotograferingar, intervjuer, alla rycker i den 39-åriga sångerskan i Afro-Dite.

Blossom skulle nästan kunna stressa ihjäl sig i vår, men hon har lärt att "släppa taget", att lyssna på kroppen och att lägga pussel med familjen.

Håller sig kvar på jorden

En del av förklaringen till att artisten och småbarnsmamman orkar hålla stadig kurs i stormen stavas yoga.

- Yogan håller mig nere på jorden. När jag kliver upp på min lilla yoga-matta tränar jag inte bara kroppen. Självförtroendet och ödmjukheten stärks, jag blir liksom "back to basic", en del av helheten.

Blossom, sångerskan och dansaren, var borta från artistbranschen i många år. I stället satsade hon på en karriär som personlig tränare och fitness-instruktör. Hon upptäckte fördelarna med yoga och började träna ashtanga, den tuffaste och kanske mest avancerade hathaformen av yoga.

Blossom har nu tagit på sig uppgiften att nå ut till en bredare publik, med en gymanpassad yoga, en variant som alla ska kunna klara av.

- Men steget från aerobics till yoga är större än du tror. Bara att lära folk att ta av sig skorna tar sin tid, säger artisten och berättar hur hon hämtat rörelser och övningar från allt hon tidigare hållit på med, från discipliner som bodycontrol, pilates, bodymind, ashtanga.

Blossom får hjälp med lite smink i Aftonbladets studio, hon byter kläder i rykande fart och tar plats på yoga-mattan. Småbarnsmamman demonstrerar ett tiotal yogaövningar, några så avancerade att hon nästan slår knut på sig själv. Husmorsgympa? Hokus-pokus? Glöm det!

Fokuserar bättre

- Med yogan har jag blivit tio gånger starkare, både mentalt och fysiskt. Du kan nämligen inte separera muskler och hjärna. Yogan gör att jag dels kan fokusera bättre i arbets- och privatlivet, dels lyfta mer och bättre vikter i gymsalarna. Med väl tillämpad teknik fungerar den viktiga andningen nästan automatiskt, säger hon.

- Men yoga passar inte alla, fortsätter Blossom, den går inte att läsa sig till, den egna kroppen sätter gränser. Jag ger råd och tips, men du måste själv skaffa dig kunskaper och färdigheter för att nå den riktiga upplevelsen.

Tomas Sjöman

Vad är yoga?

Den 5 000-åriga indiska yogan blir mer och mer accepterad i den västerländska medicinen. Tidigare har studier visat på yogans fördelar när det gäller att bekämpa högt blodtryck, hjärtsjukdomar, klimakteriebesvär och stress. Nya rön talar för att det kan finnas fler användningsområden, bland annat mot kronisk smärta och prostatacancer.

 

Vad händer i kroppen?

Richard Faulds, ordförande för Kripalu center for yoga and health i Lenox, Massachusetts, säger:

- Medan du utövar yoga och allt vad det innebär, med djupandning, stretching och andra övningar som frigör muskelspänningar, så startar du en process i kroppen som slår av stressfaktorn. Effekten blir omedelbar. Hjärtslagen minskar, andningen blir långsammare, kroppen tar chansen att starta sina egna helande mekanismer.

Vinn yoga-videon

  Vinn Blossom Taintons video Fitness Yoga. Instruktionsvideon passar alla åldrar och tränings-nivåer. Hälsa lottar ut 10

exemplar av videon.

Skicka ett vykort, med texten ”Yogavideo” till Aftonbladet Hälsa, 109 37 Stockholm.

bildextra6 övningar som gör dig fokuseradBlossom visar hur du stärker både kropp och hjärna

Titta på Blossoms yogavideo

Se några yogarörelser från videon

Se det i Quicktime

 

Ladda hem QuickTime, RealPlayer och Windows Media Player

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet