Lars: Jag har tappat två kilo i veckan sedan april

1 av 2 | Foto: Kalle Assbring
Efter - 94 kilo
HÄLSA

Alltsammans började med en ond fot.

Nu har Lars Sandström gått ner 56 kilo.

– Det gäller att bestämma sig, säger han.

Lars Sandström är egen företagare och har en delikatessbutik – som gjort för att småäta alltså.

Och det var just vad Lars gjorde tidigare. Han småtuggade mest hela dagarna och hade ett konstant sockersug. Vikten ökade i takt med tuggorna och när han vägde som mest förra julen visade vågen på över 150 kilo.

Började röra på sig

Men när han fick ont i en fot på grund av sin höga vikt fick det vara nog.

Lars, som redan visste en hel del om hur man ska äta, läste på ännu mer och ändrade sina vanor.

– Jag väljer mat med lågt glykemiskt index och mycket proteiner och har också börjat röra på mig.

Glykemiskt index, GI, är ett mått på hur blodsockret och mättnaden påverkas av olika sorters mat. Två livsmedel med samma kaloriinnehåll kan ge olika lång mättnad.

Socker, vitt bröd, potatis och pasta väljer Lars bort. I stället äter han bönor, grönsaker, magert kött och mager fisk, mörkt bröd, lättost och mager yoghurt.

Frukt stillar matsuget

– Jag har tappat i snitt två kilo i veckan sedan den första april. Och jag har inte varit hungrig en dag, säger han.

Blir han hungrig mellan måltiderna eller på kvällen tar han en frukt.

Några problem att plana ut viktnedgången tror han inte att det blir. Han ska lägga på lite ris eller potatis vid måltiderna och sakta öka kaloriintaget. Och det bästa med allt tycker han är att han mår så bra.

– Jag vet att jag har klarat något som många tycker är svårt och känner mig urstark.

Anna Björe