Tre härliga recept på pepparkakor

NYHETER

Vanliga, mjuka eller pepparkakscheesecake. Att baka pepparkakor hör julen till. Här följer de bästa pepparkaksrecepten.

Pepparkakor

Ingredienser

4 dl strösocker

2 dl mörk sirap

1,5 dl vatten

500 g rumsvarmt smör

2 msk malen kanel

1 msk malen kryddnejlika

1 msk ingefära

1 msk malen kardemumma

1 kg (17 dl) vetemjöl

1 msk bikarbonat eller 2 msk bakpulver

Tillagning

1. Koka upp sockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Rör under tiden ihop smöret, kanelen, nejlikorna, ingefäran och kardemumman i en stor bunke.

2. Häll den heta sockerblandningen över smöret. Rör ihop och låt svalna.

3. Blanda mjölet och bikarbonaten i en bunke och häll det sedan ner i socker/smörsmeten. Rör ihop. Du får en lös smet som bör stå kallt över natten innan du kan baka ut den. Plasta noga så att den inte torkar. Resultatet blir allra bäst om degen får stå i kylen minst ett dygn före utbakning.

4. Sätt igång ugnen på 200 grader.

5. Kavla ut mindre bitar i taget på mjölat bord. Låt resten av degen vara kvar i kylen.

6. Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda mitt i ugnen i ungefär 5 minuter. Håll lite koll – kakorna bränns snabbt.

Pepparkakscheesecake

Den amerikanska desserten i jultappning smakar extra bra till glöggen.

Pepparkakscheesecake passar även med hallon, lingon och apelsinklyftor.

Ingredienser

100 gram pepparkakor

1 dl kesella

2 ägg

1 dl socker

1,5 dl lingon eller 1 dl lingonsylt

1 burk kasella

lingon till garneringen

Tillagning

1. Krossa pepparkakorna i en matberedare.

2. Blanda kaksmulorna med kesellan i en bunke.

3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Se till att degen går upp någon centimeter på kanten.

4. Förgrädda i 200 grader i 5 minuter.

5. Vispa ägg och socker vitt.

6. Krossa lingonen i en matberedare. Tillsätt dem och kesellan till äggsmeten.

7. Häll fyllningen i formen. Grädda i 30-40 minuter tills fyllningen har stelnat.

8. Servera kall med lingon eller andra bär.

Mjuk pepparkaka

Den festliga mjuka pepparkakan är precis lika julig som den vanliga.

Detta recept räcker till två små eller en stor.

Ingredienser

3 ägg

225 gram socker

200 gram mjöl

6 gram bakpulver

2 gram malda nejlikor

2 gram malen ingefära

3 gram kanel

5 gram kakao

20 gram rivet apelsinskal

20 gram hackad mandel

200 gram grädde eller mjölk

100 gram smält smör

Tillagning

1. Vispa ägg och socker fluffigt.

2. Blanda i mjölet och övriga ingredienser förutom grädde och smör som hälls i allra sist.

3. Smöra 2 avlånga former eller en rund och häll i smeten ungefär 1 centimeter under kanten.

4. Baka i ugnen i 40 minuter på 160 grader.

Aftonbladet