Bengt Frithiofsson: Det här ska du dricka i jul

Läs vinexpertens bästa tips

NYHETER

Bengt Frithiofsson är hela Sveriges vinexpert. Här är hans tips på drycker som passar vid julbordet.

– Själv smyger jag alltid in ett hårt paket in under granen med adressen : " Till Bengt från Tomten", säger han.

Foto: Karin Törnblom
FAKTA

Bengts bästa dryckestips inför julen:

10198 Grönstedts XO Christmas Cognac 2009 500 ml. / 399:-

Bengts kommentar: – Master blender Folke Andersson har skapat en blend med snittålder 32 år. Rund, mjuk druvig nötig, torkad frukt , knäckig. 10 200 buteljer.

10193 Lagavulin Destillers Edition 1993, Single Malt , Islay 700ml. / 699:-

Bengts kommentar: –  Självklart rökig , men här med fat och inslag av aprikos, pomerans och valnöt. Lagrad på fat som använts till den sirapssöta PX- sherryn. 43%. 3.800 buteljer.

10190 Shrubb Orange Creole Rhum Clément, Martinique 700 ml. / 329:-

Bengts kommentar: –  Arrak , pomerans och inslag av mörk choklad. 40 % . 1000 buteljer .

10195 Aalborg Jule Akvavit , Danmark / 189:-

Bengts kommentar: – Dansk buteljdesign, samlarflaska . Kummin, anis, och dillfrön. 47 %.

Njutes bäst med en liten skvätt vatten för att sänka alkoholhalten. Till julbordets delikatesser, i synnerhet sillinläggningar.

10196 O.P. Andersson , sveriges nationalbrännvin lagrat 9 år. / 299:-

Bengts kommentar: – Samlarobjekt. Balanserad kummin, anis, fänkål,dill. 40 % .Till julbordets delikatesser.