Ät grönt - skippa köttet

Vegetarisk mat bättre för miljön

Äter hellre frukt Familjen Hall-Gran väljer att äta vegetariskt för miljöns och djurens skull.
Foto: ULF Höjer
Äter hellre frukt Familjen Hall-Gran väljer att äta vegetariskt för miljöns och djurens skull.
NYHETER

Vegetarianerna räddar världen - om de blir fler.

- Det är inte svårt, det är bara att gå till andra hyllor i mataffären, säger vegetarianen Pia Hall.

Sara Marmegård, 32, Mattias Larsson, 33, Jesper, 10, och Linnea, 4 äter kött.
Foto: Ulf Höjer
Sara Marmegård, 32, Mattias Larsson, 33, Jesper, 10, och Linnea, 4 äter kött.

Svenskarna äter mer och mer kött. Sedan 1980 har konsumtionen ökat med 26 procent, enligt Jordbruksverket.

Men de åkerbruk, traktorer, transporter och idisslande kreatur som krävs för att mätta vårt köttsug spyr varje år ur sig enorma mängder koldioxid och metan.

Växthusgaserna flödar - klimatet blir varmare.

Mindre metan

Om fler åt vegetariskt skulle utsläppen av koldioxid och metan minska.

- Det behövs tio enheter växter för att producera en enhet kött, eftersom djuren måste äta så mycket mer än vad vi får ut av dem som föda, säger Ulf Sonesson på Institutet för livsmedel och bioteknik, som inom några veckor publicerar en forskningsrapport i ämnet.

Biffen på tallriken kräver alltså mycket mer jordbruksareal än en vegobiff.

Få svenskar gör kopplingen mellan köttbullemiddagen och klimathotet. Men faktum är att nötkött är den största miljöboven inom livsmedelsindustrin, tätt följt av fläskkött.

Halva effekten

I forskningsrapporten jämför Ulf Sonesson hur olika maträtter påverkar miljön - från jord till bord. Måltiderna som jämförts har samma energiinnehåll och sammansättning av protein, fett och kolhydrater.

Resultatet är tydligt. Måltiden med fläskkotlett, potatis, sallad och bröd bidrar mer än dubbelt så mycket till växthuseffekten än vad måltiden med ärtbiff, bröd och isbergssallad gör.

Men vad spelar det för roll om just jag väljer bort biffen?

Stefan Edman, biolog, författare och tidigare rådgivare åt regeringen, säger att den sammanlagda effekten av alla människors val är väldigt viktig.

- Alla människor behöver inte bli hundra procent miljövänliga, det räcker med att en del börjar ställa om sina vanor för att vi ska få mycket bättre nivåer på växthusgaserna än vad vi har idag.

Äter hellre frukt Familjen Hall-Gran väljer att äta vegetariskt för miljöns och djurens skull.

FAMILJEN VEGO

FAMILJEN BIFF

Bra kött

Därför skriver vi på"

Så äter svenskarna

Karin Moberger