Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vemod i pågens humor

    Michael Segerström som standuppare har ofta gjort den maffiga pågen med stor mage och festliga historier. Även om hans ryckiga rörelsemönster på scen har tytt på även andra bottnar hos honom. Kast mellan godmodighet och smattrande aggressivitet har oroat i hans uppträdanden.

I enmansshowen på Boulevard säger han sig nu vara 56 och mobbad och anfäktad av ångestar. En gammal påg som inte riktigt har humöret i behåll.

Han drömmer sig vara jaktbyte på nutidens motorvägar och tänker sig allt oftare tillbaka till de soliga dar när det räckte med att man bad sin aftonbön (så skulle Gud nog fixa resten) eller senare gick med i vänstern (så skulle revolutionen fixa resten). Ett stort stycke svensk nutid är utbrett genom minnena.

 

   Därmed också massor av tillfällen till parodier på olika storheter i Segerströms liv. Alla från barndomsvärldens A-lagare och magistrar till vuxenårens sportkommentatorer och politiker imiteras roligt och utan illvilja. Snarare har det gått vemod i pågens humor.

Nåt oroväckande anfräter pajaseriet som var så mycket enklare förr. Nåt mörkt och finalt. Det är inte lustigt. Men det ger humorn klädsam skuggning.

Så också i showen som spelar på en ensam scen med en bandspelare och en spegel som enda attiraljer. Ur den ena hörs då och då tidstypisk populärmusik. I den andra erbjuds föränderlig jagupplevelse. Mellan ytterligheterna studsar pågen i munter domedag över sig själv.

Det är nöjsamt gjort. Och vinnande besinningsfullt.

Mario Grutteater

JAG – EN GUBBE

Av och med Michael Segerström

Regi: Ulf Peter Hallberg

Dekor: en bandspelare, en spegel

Scen: Boulevardteatern

Speltid: 1 tim 35 min (inkl paus)

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet