ÅSIKT

Proust och kakorna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

"Hon skickade då efter ett av de små runda bakverk som kallas madeleinekakor och ser ut att vara gräddade i räfflade snäckskal. /.../ Beklämd av en grå och dyster dag och av tanken på en lika dyster morgondag förde jag mekaniskt till läpparna en sked té, i vilket jag blött upp en bit kaka. Men i samma ögonblick som det med kaksmulorna blandade téet rörde vid min gom, spratt jag till..."

Ja, ni vet. Marcel Proust blir på gott humör när smaken får honom att minnas tant Léonins kakor från söndagsmorgnarna i Combray. Stycket ur På spaning efter den tid som flytt, Swanns värld, är återgivet i Parnass/Allt om Böckers senaste nummer, tillsammans med ett recept på dessa världshistoriens mest berömda kakor.

Varför?

Kanske beror det på att det, den 10 juli i år, är 130 år sedan Proust föddes, kanske råkade Kristoffer Leandoer, Maria Hjorth, Sigbrit Swahn och några till av Prousts fans bara få lust att göra ett fett och bra Proust-nummer. För det är vad det är: många infallsvinklar, många smaker. Rena kakfatet.

Den som inte får nog kan, om det ännu finns biljetter, på Forum i Stockholm i kväll, delta i Proustnatt 1 med filosofer, författare och musiker.