Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

...och här är fler debuter

    Debutanterna vet vad de sysslar med. Både i Tittut! och Jukebox euterpe. De kan skriva. Problemet är att de skriver så lika - en ganska snäll prosa om uppväxt, skola, sex och rus.

Det har skrivits förr och därför överraskar Jerker Virdborg, Malte Persson och Ambjörn Johansson i Tittut! Inte för att de i någon mening skulle vara bäst på att skriva utan för att de vågar bryta mönster.

Virdborg kombinerar sin vilja att beskriva det lite udda med en glasklar prosa. Jag har aldrig läst om mannen och hans fru som ska fixa båten nere vid båtklubben och om hur fel det kan bli när han måste undersöka vad det är som fladdrar på klippan femhundra meter bort. Mannen ger sig i kast med sitt uppdrag, säger inget till frun och försvinner längre än beräknat. Han kommer tillbaka blodig och lerig och berättar en del av sanningen för frun - men inte allt.

Ett återkommande tema i den yngre litteraturen är bristen på kommunikation. I en alltigenom medialiserad tid har vi allt färre chanser att vara unika, därför alla dessa litterära huvudpersoner som flyr, gör udda eller helt normala saker som att ta körkort eller bowla utan att berätta det för någon.

 

    Malte Persson skriver om något helt annat: "Sannolikt tillhör jag den sista generationen som vuxit upp utan fjärrkontroller och färg-tv, vid en tid då svartvita figurer rörde sig i rutan [...] Det var sagornas tid. Ute i de dimhöljda markerna rörde sig troll, vättar och gråsossar."

Bättre kan man knappast beskriva vår post-Palmetid, men Persson skulle satsa än mer på att bryta formen - prosan stänger honom inne. Problem har också Ambjörn Johansson. När och var utspelar sig historien? Osäkerheten är spännande men ger också berättelsen en tröttande möjlighet att ta vägen vart som helst - det är som om författaren struntar i sin berättelse och därmed också sin läsare. Trots det vill jag läsa mer!

Både Tittut! och Jukebox euterpe blir klaustrofobiska när den tionde historien om skolkorridoren eller det första sexet dyker upp - hur många skiljetecken som än är borttagna ur strömmen av ord.

Det bästa i Jukebox euterpe är Lina Falk, Jonna Fries och Sofia Olhans som skriver en uppfriskande poesi som inte gömmer sig bakom ordbyggnader. Det är ett slags poesi som hämtar sin näring ur Sonja Åkesson, Kristina Lugn och Göran Palm och plötsligt känner jag hur befriande ett sådant arv är.

Läs dessa rader av Olhans (som jag läst tidigare i olika antologier och som bara blir skickligare och skickligare):

"han talar till mig såsom man

talar till en åksjuk; om spridda

ting att fästa tanken i om sig själv

berättar han: om sin rädslas klang

i brustna sjöar och den därtill tvekande"

Pelle Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet