Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Att roa sig själv eller publiken – det är frågan

Ulf Eklund och Lars Göran Persson i Ulf Eklund och Lars Göran Persson i "Pizzeria Gasolino". Foto: PETRA HELLBERG

Man får vänta till andra akten av Pizzeria Gasolino innan det blir tal om verklig action på Klarascenen. Fast "action" ska i det här fallet tas med en nypa salt, eller kanske hellre socker. Ett skenande tåg lastat med socker spelar viss roll i förloppet. Det gör även en traumatisk barndomsupplevelse i vedbon som fått Cora, Anna Pettersson, att förlora talets gåva. Hon uttrycker sig numera enbart medelst sång.

Coras pappa, Ulf Eklund, är en italiensk krögare som lagar mat och bilar med samma ingredienser. I andra akten landar rocklegenden Frank Zappa, Lars Göran Persson på den norrländska vischan och förför Cora. Då hittar föreställningen sin form, som är sagomusikalen.

 

Frågan är om det betyder så värst mycket att den enda röda tråd som håller tycks vara Lars Göran Perssons verbala leklusta. Han rimmar på allt inklusive det tillsynes omöjliga typ "Svalövs växtförädlingsanstalt" och "min åkerjords kalkhalt". Det enda svåra tycks vara att sätta punkt.

I första aktens slutscen kräver sexmannaorkestern med kapellmästare Thomas Bjelkerud i spetsen sin fackliga rätt till fikapaus.

Idén är god nog, men vi i publiken snappar poängen långt innan numret är slut.

Att roa sig själv eller publiken, det är en fråga Hamlet borde ha ställt. Här blir det en smula för internt.

Författaren och regissören Lars Göran Persson axlar även rollen som den mustaschprydde Frank Zappa. Anna Pettersson stortrivs i primadonnarollen, men det är Ulf Eklund som med sin pricksäkra italienare levererar kvällens komiska överraskning.

 

I musikväg citerar föreställningen allt från Sound of Music, Tältprojektet till Tommy. Mothers of Invention återuppstår i hippieutstyrsel som trotsat tiden - kolla in Bjelkeruds peruk! Hemlig premiärgäst var skådespelaren Jan Malmsjö i rollen som sjungande get.

Tove Ellefsen-Lysander (kultur@aftonbladet.se)
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet