Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Samma måne, samma älv

    Det är inte bara vattnen och topografin som skiljer de centraleuropeiska floderna från de skandinaviska, utan också namnskicket. Medan Donau är Donau i land efter land så byter Klarälven namn till Trysilelva när man motströms kommer in i Norge, för att ännu ett par gånger namnväxla innan vi når fram till den källa som är Vänerns upphov.

Det är en vacker väntans vårkväll, färdkamraten S. och jag är på hemväg från en diktkväll i Trysil, vars snöklädda fjälltoppar glimtar till i det allt tunnare ljuset. Efter en vägkrök slår hötorgsrealismen knock: tuschsvart vatten speglar svanens kropp intill ett isflak - allt ljussatt av månens spot- light. Vad annat finns att göra än rabbla de få namn man kan: kevätkuu, sarvenkelomakuu, joutsenkuu, korppikuu.

Också månen har sina finska namn, fast det är samma gamla - vårmånen, skuggmånen, svanmånen, ödemarksmånen.

 

    Och älven " Jo, på Engerdalssidan heter Trysilelva Femundselva, och går genom Galtsjøen och Isterfossen. Förbindelsen mellan Isteren och Femund heter Gløta "

När det sista smältvattnet från bergen i norr når ner till Vänerdeltat blommor häggen på Sandgrundsudden: häggfloden kommer!

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet