Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

DBC Pierre

Foto: Richard Whitelaw

DBC Pierre är född i Australien, och bodde i Mexico mellan sju och tjugotre års ålder. Även om hans familj tillhörde de ungefär 2 procent av Mexicos befolkning som besitter landets stora rikedomar identifierade han sig mer med de övriga 98. Han rymde hemifrån och levde på gatorna.

I dag bor DBC Pierre, eller Peter Finlay som han egentligen heter, på Irland.

År 2003 fick DBC Pierre Bookerpriset för sin debutroman Vernon God Little. Det är en svart, satirisk och humoristisk skildring av hur femtonårige Vernon hamnar mitt i en massaker på en skola, och under medias strålkastarljus fastnar i en härva han inte kan ta sig ur.

Hans nya roman, Ludmillas brytning, är samtidigt en vild fars och en tragedi. Den handlar om de nyligen isäropererade siamesiska tvillingarna Blair och Bunny, den vackra och uppkäftiga Ludmila Derev i inbördeskrigets Kaukasus, och om medicinska experiment och multinationell eskortindustri.

Chatta med DBC Pierre fredag kl. 16.00.

Utdrag ur Ludmillas brytning:

Någon kom och ställde sig framför Blair. Lamb hade just gått ut för att ringa efter hjälp på sin telefon, när en välvårdad man lösgjorde sig ur lokalens dunkel som när en näckros kommer upp till vattenytan i en sjö.Han kunde inte ha varit något annat än amerikan.Hans ljudlösa närvaro präglades av självklar pondus, och hans kostym var renare och skrynkelfriare än mänskligt hantverk kan åstadkomma. Tvillingarna tittade upp, och torkade sig i ögonen med varsin handlove. Där stod en liten björn med fulländad hy, överbett, och ett snett leende som antydde att han visste betydligt mer om saker och ting än de själva. Han snörpte lite på munnen och teg ett slag först, som om han inväntade att de rätta lustigheterna skulle välla upp ur hans strupe. Sedan sa han: ”Är ni på avtändning, eller har ni fått sparken från nån begravningsbyrå?”

Tvillingarna blinkade till.

Mannen böjde sig fram över bordet och räckte Blair handen.”Truman.”

Blair lyfte en slapp hand utan att se på honom.”Hej hej”, kraxade han.

”Var det Danny ni var med nyss, den där lilla killen? Är ni hans folk?”

Blair drog in luft i en suck. ”Lamb, menar du?”

”Just han ja, från inrikesdepartementet.” Truman stack ner en hand i byxfickan, fumlade ett tag och tittade så upp. En dörr öppnades i den spegelklädda väggen bredvid den väggfasta soffan där tvillingarna satt hopsjunkna. En storväxt karl i smoking kom ut.

Truman vände sig mot bröderna. Enbart genom sin hållning gjorde han klart för dem att de skulle följa med honom. Blair såg sig omkring efter Lamb, kastade en blick på sin bror, som torkade bort tårar från solglasögonen med en skjortflik, och reste sig till slut från soffan. Tigande följde tvillingarna efter mannen i en korridor, och genom ännu en dörr som gled upp med ett knirrande. På andra sidan tändes en rad strålkastare i taket sektionsvis utmed en längre korridor, där ljusen slocknade bakom de tre allteftersom de passerade.

Truman ledde in tvillingarna i ett rum stort som en supermarket; det var svart, fläckat av silkesmjukt ljus, och slutade med en fönstervägg i svart glas – med spegel på andra sidan – bakom huvudbaren, som gav en ingående bild av folkvimlet. Bunny tryckte upp sina solglasögon på hjässan. Han såg att de befann sig på ett entresolplan. Nedanför dem kunde man över ett stoppat räcke se en bottenvåning vars väggar utgjordes av fönster som vette mot olika spegelklädda barer.

”Välkommen till hålan”, sa Truman.

Blair hade fastnat vid fönsterväggen.Han for med blicken upp och ner över de hopgyttrade, intet anande kropparna på andra sidan. ”Men vadå alltså, är det lagligt, med den här sortens smygfluktande?”

”Klart det är lagligt. Spana in damtoaletten vore olagligt. Det här är lagligt. Samma sak som övervakningskamera, bara att det är direktsändning.”

Truman ledde in tvillingarna på ett inre kontor där det vimlade av foton föreställande honom själv tillsammans med diverse berömdheter, varav somliga, tänkte Bunny, absolut måste ha varit döda innan amerikanen föddes.

Truman visade dem båda till en soffa och stod sedan där och himlade, gnolande för sig själv medan han väntade på att de skulle ha satt sig. Sedan vände han sig mot dem och rättade till sina skjortmanschetter.

”Ni verkar inte veta vem jag är, pojkar.”

”Nej”, sa Blair.

Mannen lutade sig leende över dem. ”Kanske namnet Gepetto Global Liberty säjer er nånting? För – ja hur ska jag uttrycka saken – ” han blottade tänderna mot ljuset – ”ni sitter i själva nervcentrum för verksamheter i Europa och Främre Orienten. Hur känns det?”

Blair stelnade till och skärpte sig. ”Tja alltså, ehm – ”

”Jag vet. Ibland känns det likadant till och med för mej. Det är inte vemsomhelst som får tillträde hit.Men nånting säjer mej att ni pojkar åstadkommer goda ting för vår sak. Och det ska ni veta – goda ting tycker jag om.”

Blairs överläpp darrade till som om en nysning var på väg. Hans ögon fladdrade uppåt och neråt. ”Tja, ehm, vill säja, Bunny arbetar egentligen inte. Och jag har tyvärr varit – ”

”För helvete, Bob, du vet att det är dej jag menar. Det behöver jag inte tala om för dej.”

”Jamen alltså, vad jag menar är – ”

”Var är det du jobbar nånstans?”

”Jaså, jaha, jo – Global Liberty Solutions. Men det är egentligen bara en praktikplats, och jag har inte – “

”GL Solutions?”

”Smörgåsappliceringsprojektet.”

”Jag kan tala om för dej, Bobby, det är rena överljudsmissilen – faktiskt min hjärna som värpte fram – fråga mej inte var alla idéer kommer ifrån. En dag när jag satt och åt lunch tänkte jag bara: varför ska jag behöva få majonnäs på fingrarna? Boom! Smörgåsappliceraren: små portioner på en tugga, utan nåt kladd.Med den grejen, och dessängen i underhållningsbranschen, och oljekoncessionen – ”

”Och brittiska hälsovården”, sa Bunny hjälpsamt.

”Och brittiska hälsovården, och cocktailmixen – ” Truman hejdade sig. ”Där har du verkligen ett raketprojekt: Howitzer, en himlastormande drink, färdigblandad, en enda förpackning.Den är framtiden, pojkar – den kommer att skifta fokus i människors fritid för gott, antagligen i hela deras sätt att leva.”

”Å jisses”, sa Bunny. ”Man blandar det med alkohol bara?”

”Nej, allt är redan med i förpackningen, frystorkat. Vad vore jag för slags värd om jag inte fixade fram en åt mina pojkar?” Han klev bort och tryckte på en knapp på skrivbordet. Ett ögonblick senare kom en ung orientalisk kvinna i sidenklänning intrippande. Hon var så slank, hade så förfinade drag och så lång och smal hals att hon liknade en sorts vadarfågel. Hon bar på en bricka med glas, en kanna och en teburk med små påsar i. Hon log strålande mot dem.

Blair kastade nervöst en blick på sin bror.

Författarna och deras böcker

Presentationer och utdrag ur de senaste böckerna.

Åsa Linderborg Skriver i antologin Tyst om yttrandefrihet

Johanne Hildebrandt Nya skräckromanen Fördömd

Jan Guillou Madame Terror - en ny Carl Hamilton-bok

Lotta Gröning Kvinnans plats - en bok om Alva Myrdal

Erlend Loe Romanen Volvo lastvagnar

Hanne-Vibeke Holst Kungamordet - fristående fortsättning på Kronprinsessan

Camilla Läckberg Nya deckaren Olycksfågeln

DBC Pierre Absurda romanen Ludmillas brytning

Senaste TV-klippen
Om Aftonbladet