ÅSIKT

Nils Schwartz

får Aftonbladets Liffnerstipenium

KULTUR

Aftonbladets Axel Liffnerstipendium utdelas årligen till ”en kulturjournalist som i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel”.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Till stipendiat för år 2010 har utsetts Nils Schwartz.

Juryns motivering:

Det sägs att kritiken är i kris, ja rent av död. Alla är ju numera kritiker!

Nåja. Alla är kritiska. Men alla är inte kritiker. Och alla kritiker är inte som Nils Schwartz – även om många skulle önska att de var det.

För stilistisk elegans, humoristisk briljans och en handfast beläsenhet som glänser utan att blända; för ett prestigelöst allvar som undersöker och underkänner motsättningarna mellan högt och lågt, brett och smalt, djupt och ytligt; för ett ständigt omprövande intellekt, så väl inför det dagsfärska som inför gammal kärlek, där viljan att förstå är lika stor som viljan att själv bli förstådd tilldelas Nils Schwartz 2010 års Axel Liffnerstipendium.

FAKTA

Liffnerstipendiet

Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor instiftades 1984 när Axel Liffner gick i pension, och han blev också den första mottagaren.

refter har stipendiet tillfallit: Torsten Ekbom, Kerstin M Lundberg, Madeleine Gustafson, Jurgen Shildt, Madeleine Grive, Staffan Söderblom, Björn Nilsson, Torbjörn Schmidt, Bengt Höglund, Gunnar Bergdahl, Joakim Pirinen, Johan Ehrenberg, Gunilla Kindstrand, Arne Ruth, Göran Hägg, Mikael Löfgren, Anita Goldman, Gunnar Fredriksson, Göran Rosenberg, Ingalill Mosander, Olle Svenning, Cordelia Edward- son, Stefan Jonsson, Marie Lundström och Andres Lokko.

Juryn består av Aftonbladets kulturredaktion.