ÅSIKT

Feg JK tycker SD:s valfilm är helt OK

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Ur Sverigedemokraternas valfilm.
Ur Sverigedemokraternas valfilm.

I fredags kom beslutet att Sverigedemokraternas vid det här laget ökända och idiotiska reklamfilm från i höstas inte är att betrakta som hets mot folkgrupp.

Ni har säkert sett den.

En grupp kvinnor med barnvagn, varav några uppenbarligen är afghaner, eftersom de är klädda i burka, springer i kapp med en vithyad pensionär för att hinna först till en låda pengar som tillhör staten. Väljarna uppmanas att stoppa kvinnorna i burka genom att dra i en broms.

Filmen utmålar afghanska flyktingar i Sverige som talibaner. Vilket är ett direkt lögaktigt och kränkande påstående mot människor som flytt talbanregimen med risk för sina egna liv.

Trots att filmen är okunnig, dum och aggressiv, så har anmälningarna varit svåra att hantera för den färska justitiekanslern Anna Skarhed.

Alla hemsidor som visat filmen kan inte granskas av JK. Dagens mediala landskap med hemsidor utan utgivningsbevis som länkar filmer från andra sajter som också saknar utgivningsbevis, har gjort lagstiftningen uddlös.

Justitiekansler Skarhed har tidigare beklagat att lagen inte hängt med in i 2000-talet, men någon ändring är knappast i sikte och det är ingenting JK kan ducka under när det kommer till avgörande i den här frågan. För Skarhed hade bland annat möjligheten att granska Sd-kurirens hemsida, men valde att inte göra det.

Filmen kan uppfattas ge uttryck för missaktning ”mot gruppen invandrare och i synnerhet invandrare med muslimsk trosuppfattning”, skriver JK i sitt yttrande. Men det var inte skäl nog att utreda.

Motiveringen påminner om när Sd-kuriren friades i ett liknande ärende i september (Fler än tio anmälningar mot Sverigedemokraternas publikationer har inkommit under 2010). JK har uppenbarligen bestämt sig för att ge Sverigedemokraterna fri lejd. Jag kan förstå att JK inte vill hamna mitt i den politiska hetluften just nu, men det är fegt.

Martin Aagård