ÅSIKT

Charlie Hebdos senaste skämt

Nya numret säljer som aldrig förr

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Senaste numret
Senaste numret

SATIRTIDNING ”Allt är förlåtet - Jag är Charlie” står det på den skylt som Mohammed, eller i alla fall en muslim håller i handen framför sig medan en tår trillar nedför kinden. Gårdagens nummer av Charlie Hebdo, nr 1178, är dubbelt så tjockt som vanligt och trycks i tre miljoner exemplar. Paris 700 000 nummer sålde slut på några minuter. Raskt bjöds numret ut för höga priser på diverse auktionssajter.

I numret finns flera skämtteckningar om terrorister (”Att bli tecknare kräver 25 års arbete, terrorist blir man på 25 sekunder - ett jobb för lata och onanister”), men också om påven och alla de som stött satirtidningen med att säga att de också är Charlie (Je suis Charlie): ”Jag är lycklig”, ”Jag är r­asist”, etcetera.

Man ger sig inte, man fortsätter, något annat vore förvånande från en satirtidning som ges ut i ett land med en satirhistoria som går tillbaka till åtminstone 1500-talets Rabelais. Men att Egypten, Indonesien och nu senast Turkiet censurerar tidningen är heller inte förvånande.

Vid sidan av diskussionen kring kränkningar, frågar jag mig dock om vi i dag anser att det finns ett påbud att ta del av sådant som vi uppfattar som kränkande.

Men för att låna Montaignes devis: Vad vet jag?

Je suis Claes.