Aftonbladet
Dagens namn: Beda, Blenda
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Bakslaget SD kan jubla åt

Två steg fram och ett tillbaka.   Två steg fram och ett tillbaka. Foto: STEFAN MATTSSON

Är SD:s framgångssaga all?

Man står stilla eller backar lite i de senaste opinionsmätningarna, och i går rapporterades att partiet också tappar några procentenheters stöd i sin paradfråga, invandringen.

Det är inget konstigt, och uppriktigt sagt inte mycket att glädjas åt. Med största säkerhet beror det på att alla andra partier, med undantag för V och C, roffat åt sig stora delar av SD:s politik och retorik. Nu slipper folk skammen i att rösta på ett gammalt nazistparti, men kan ändå få den flyktingfientliga politik de åstundar.

 

Man kan dra en parallell till hur den franske högerpolitikern Nicolas Sarkozy krossade Nationella Fronten i valet 2007 genom att kopiera delar av deras politik.

Snarare än ett bakslag, måste det ses som en framgång för Åkesson & co. Deras politik normaliseras till priset av att partiet tappar lite. Det är två steg fram och ett tillbaka.

Det bådar illa för framtiden. Visst, förmodligen är det möjligt att genom politikstöld helt slå undan benen för ett högerradikalt parti. Men bara så länge de är små, okända och demoniserade. I dag äger SD sedan länge invandringsfrågan och har bevisat sig i val.

 

I ett sådant läge är risken uppenbar att de invandringsfientliga stämningar som de etablerade partierna göder och föder på sikt kommer att gynna SD.

Åtminstone är det erfarenheten från Frankrike, där Fronten nu är tillbaka med full kraft.

Sverigedemokraterna
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet