Aftonbladet
Dagens namn: Yvonne, Jeanette
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Krigstribunalen i Haag skjuter sig i foten

Florence Hartmann, kriminell enligt domstolen   Florence Hartmann, kriminell enligt domstolen Foto: AP HIDAJET DELIC

Man kan tycka att den internationella Jugoslavientribunalen i Haag borde slå vakt om sin trovärdighet för att möta alla ifrågasättanden från dem som inte gillar en internationell rättsordning. I stället skjuter man sig själv i foten genom att arrestera journalisten (och tribunalens tidigare talesperson) Florence Hartmann.

Hennes brott?

I en bok från 2007 avslöjade hon att tribunalen under processen mot Slobodan Milosevic hade hemligstämplat några dokument kring massakern i Srebrenica som hade kunnat visa på besvärande omständigheter kring den serbiska statens roll i händelserna. För detta avslöjande dömdes hon för ”domstolstrots” till böter på 7 000 euro. Av principiella skäl vägrade hon betala och dömdes då i stället till 7 dagars fängelse.

 

Hon var i förra veckan i Haag för att bevaka tribunalens dom mot Radovan Karadzic. I torsdags greps hon där och sattes i arrest för att avtjäna det gamla straffet, nu inspärrad i samma byggnad där krigsförbrytarna hålls fångna. Hennes advokat kunde inte få fatt på någon ansvarig under påskhelgen.

Fransk pressopinion rasar över behandlingen av en undersökande journalist. Le Monde, där hon på 90-talet var anställd som Balkankorrespondent, betecknar det inträffande som en stor skandal. Om inget inträffar blir hon frigiven på torsdag. Men internationell rättsordning och den journalistiska friheten har redan lidit en svår skada.

Torsten Kälvemark
Senaste nytt
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet