Aftonbladet
Dagens namn: Bartolomeus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

För språkliga finsmakare

Peter Törnqvist.   Peter Törnqvist. Foto: ULRIKA LINDSTRÖM

    Korta texter. Som mest några sidor. Om en stenvalvsbro vid en indragen vägslinga, om luffaren Sandemar, smällbär, skators koll på pulkor och soppåsar, olika molokna vinterstämningar, prickar i snön: "Vad vill de? Det är frön och skit, nedfall, artiklar. Gnagares kilskrift. Någon vinge som snuddat under jakt."

Det går inte riktigt att jämföra de här texterna med något annat. Peter Törnqvist publicerade en novellsamling 1999, Fältstudier, dova, finurliga stycken om människor på landsbygden, det fanns en gnagande desperation i dem, över utvecklingens gång, avfolkningen, ensamheten i avlägsna hus.

Lövsågare, innerkurva består huvudsakligen av natur och ögonblicksbetraktelser, prosafragment som ibland lutar åt det kryptiska, gnagande dova även dom är så vässade att man ibland måste skratta högt. Bara blåsorterna: blekt fibaktuelltblå, dårblå ... En typisk smal bok kan man tycka. För språkliga finsmakare med en hemlig längtan till mer efterblivna trakter: "Blodet i örat. Kraset i mossan." Men många av Törnqvists smått absurda betraktelser skulle göra sig utmärkt som "dagsverser" i mer flyktiga publikationer och glädja mångtusenden.

 

    Livet i stan och på landet är ju (tyvärr?) inte längre så olika: "På vintern är här snöslask och mörker. Mörkret driver folk inomhus för att se de nordamerikanska produktionerna, så lika var-ann att det är svårt att minnas vilken vinter som var vilken."

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet