Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kristen och muslim – mailen vidgar perspektiven

    ”Det är inte lätt att vara religiös i Sverige idag”, säger Mohamed Omar i sin mejlväxling med prästen Mikael Mogren. Jag kan trösta honom med att det faktiskt är lättare nu än på sextiotalet, den tid när kulturelit och filosofer proklamerade Guds död. Idag kan man vara religiös om det sker i trevliga former som inte stör den rådande samhällsordningen. Andlighet är rentav inne och livsåskådningscoacher rör sig kring Stureplan.

Men Omar menar egentligen att det är knepigt att vara religiös på ett förmodernt sätt. Att fasta och be efter traditionens regler kan ses som suspekt. Mest suspekt är det förstås att vara muslim. Muslimer, noterar Omar, anses vara ”otäcka”. ”Du kan tänka dig hur det känns”, skriver han till sin brevvän.    Det borde alla tänka sig in i. Att moskéer brinner i dagens Sverige är en skamfläck på vår kultur, en extrem yttring mot en bakgrund av ett salongsfähigt islamofobiskt bakgrundbrus i stora delar av västvärlden. Allah är det namn på Gud som används också av arabiska kristna, men de fördomsfulla brukar det ofta på ett tvetydigt sätt, ungefär som när antisemiter förr raljerade med judiska ”Jehova-dyrkare”.

Brevväxlingen mellan författaren Mohamed Omar och prästen Mikael Mogren är ett respektfullt samtal mellan vänner. En skriftlig dialog är ingen lätt litterär genre men här fungerar den bra och ger många nya perspektiv.

Den som har kristen bakgrund läser nog Mohamed Omars texter mest uppmärksamt. Han bekänner sin kärlek till Profeten, han beskriver vardagsliv i svenska källarmoskéer och han orienterar om moderna rörelser i den muslimska världen. Självklart tar han avstånd från allt våld som sker i Islams namn. Samtidigt erinrar han balanserat om de skändligheter som kristna förknippas med i muslimska länder där man sett mer än nog av västvärldens luftburna bombdåd.    Ett perspektiv saknar jag ändå i boken. Det är påminnelsen om att judendomen och islam har mer gemensamt med varandra än med kristendomen. Man behöver bara se på deras syn på skriften och lagen, på kultbilder och dietregler (för att inte tala om Jerusalem) för att inse det. Det är saker som har betydelse inte bara religiöst utan också för freden i Mellanöstern.

”Vem är du”, frågar Mikael Mogren och Mohamed Omar i titeln på sin bok. De betonar därmed vikten av att personligen lära känna varandra över religionernas gränser. I provokationernas tid påminner de om det vänskapsfulla samtalets betydelse.

Torsten Kälvemark
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet