Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bäddat för backlash

Schyman kommer att ta sig in i riksdagen genom att ta röster från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet

   Samtidigt som Kommunal förbereder sig för strejk och samtidigt som vänsterpartiet avbryter budgetförhandlingarna med krav om höjning av lönerna i kvinnodominerade yrken, presenterar Gudrun Schyman Feministiskt initiativ. Vältajmat, måste man säga.

Kvinnor i offentlig sektor har alltid varit dubbelt svikna. Dels av socialdemokraterna som vägrat frigöra pengar till kommunerna, dels av feministerna som prioriterat frågor om fler kvinnliga chefer, professorer och styrelseledamöter inom näringslivet. När Kommunal strejkar håller alla käften. Men Schyman, på jakt efter ny politisk plattform, förstår att det är här rösterna finns att hämta - och voilà!

 

   På presskonferensen flankeras hon av en långtidssjukskriven glesbygdskvinna i femtioårsåldern, en brevbärare med asiatiskt ursprung, en "arg" högskolestuderande och en bisexuell queerdocent. De utgår ifrån sina egna erfarenheter och just där ligger den största utmaningen för de etablerade partierna. Feministas - Marita Ulvskogs fejk och fiasko - får svårt att stoppa det här podiet när de börjar pungsparka. Den heterogena sammansättningen i går är dock en potemkinkuliss; styrelsen består mest av akademiker. Representanter från låglöneförbunden Kommunal och Handels lyser med sin frånvaro.

 

   Feministiskt initiativ är bara skenbart offensivt. På frågor om privatiseringar ger de luddiga raj raj-svar. De reser krav på att resurserna ska fördelas rättvist men funderar inte över om resurserna kan ökas - då måste de ta ställning i makt- och ägandefrågor. Schyman säger att plattformen är väldigt lik vänsterpartiets, men verkar ha suddat ut all systemkritik som går utanför den mot patriarkatet - den stora resursfördelningen sker ju trots allt mellan klasser och inte mellan kön.

 

   Schyman kommer att få upp jämställdheten på dagordningen och kanske tvingas socialdemokraterna inse att de måste ta kvinnors erfarenheter på allvar. Men hon kommer att ta sig in i riksdagen genom att ta röster från framför allt socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Därmed kommer Sverige snart att styras av ett gäng som tycker att det är naturligt att män och kvinnor tjänar olika, som anser att kvinnor har huvudansvaret för hem och barn och som kommer att se till att pigkamrarna på Östermalm åter gör skäl för namnet. Risken är stor för ännu en backlash - den här gången på feministiskt initiativ.

Åsa Linderborg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet