Kultur

Elektrisk fest fyller tio år

Art’s birthday party lockar med smala dragplåster och udda artistnamn

Oj, vilken syntvecka!

Elektronmusikfansen i Stockholm har fått något av en drömstart på 2014.

Som om det inte vore nog med att syntarnas gudfäder Kraftwerk gästade Moderna museet och Cirkus i veckan, så hålls dessutom den årliga tillställningen Art’s birthday party på Södra teatern.

Tvådagarsfestivalen som inleds i dag firar tio år och arrangeras i samarbete med programmet Elektroniskt i Sveriges radio P2.

Det innebär inte bara artister med fantasifulla namn (Vanligt folk, Hästköttskandalen, Varg & Sars, DJ Masskultur) och mindre kända musikaliska genrer (dirty acid, dopplereffektljud, drone-landskap, spökröster, wave) utan troligen den största festivalen för elektronisk musik i Sverige.

En festival vars dragplåster är Uwe Schmidt, Gordon Monahan och Helena Hauff är kanske smalare än en syntare i latexbyxor – men det fascinerande med Art’s birthday party är att man lyckats skapa en mötesplats mellan avancerad ljudkonst och dansmusik som verkar växa för varje år.

De personliga favoriterna Vanligt folk – Göteborgs svar på Deutsch amerikanische freundschaft (DAF) – spelar i kväll på Kägelbanan 20.30.