ÅSIKT

Skamlöst om korven

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Korv med mos är något helt annat än korv med pommes. Pommes är fest. Det vet alla som verkligen ätit korv. Den lilla tidskriften Serums senaste temanummer (nr 12) gör en ytlig men överraskande undersökning av korvkioskkulturen.

Klassätande, kan man säga. Medelklassen och överklassen går inte till korvkiosken. Korv är skam. (När fotografen Katarina Löfgren ska plåta korvkiosker till numret vill ingen vara med på bild.)

Numrets mest spännande text är Erika Augustinssons Dill och potatismos:

"Korvkiosken påminner om att hon inte ska tro att hon kan läsa Chomsky och bli en mer bildad människa. Extra räksallad på sin höjd. Kanske krydda moset med lite grillkrydda. Eller varför inte dill?"

Eller: "Man vet vad man har men inte vad man får. Ta inte chansen. Ta lite mer dressing."

En klassresa från gurkmajonnäs till pommes, till chèvre, till Chomsky.

Pelle Andersson