ÅSIKT

En matguru fyller år

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Efter ett decennium av tjat om hälsosam kost, kolesterolhalter och Medelhavsköket är det skönt att notera hur alla matprograms moder firar födelsedag.

Det var Julia Child, en fet, flåsande kvinna som i sjuttiotalets början var den amerikanska tjattrande – och spisande – klassens matguru. Hennes charmerande guidning i goda råvaror och komplicerad fransk haute cuisine blev kult och gav Amerikas public service-tv tittare åtminstone någon timma i veckan.

Företeelsen mat i rutan var född och vägen banad för Den nakne kocken och Tina, Aspegren & Nilsson och Two fat ladies, The galopping gourmet och Floyd.

...och firar med fett!

Det tillfredsställande med Julia Childs födelsedagsfirande är att det sker på hennes egna villkor. Festmåltider med avgift om 500 dollar per kuvert arrangeras och festens behållning går till hennes favoritprojekt. Ja, ja, sprätthöns, frigående grisar och obesprutade grönsaker, naturligtvis.

Men viktigare i Childs kulinariska konst är smör och grädde. Mycket av det, ofta och i praktiskt taget allt.

En festmåltid under firarveckan inleddes därför med en rigoröst upplagd variant på vinprovning: smöravsmakning.

Jisses, vad osunt. Hur tror människan att hon kan leva på det viset.

Tror och tror. Hon fyller 90 på torsdag.

Staffan Heimerson