ÅSIKT

Från Bogart till Transpotting

Jan-Olov Andersson
minns en härligt inrökt
och skandalös redaktion

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tidningen som blev mitt liv lämnar Globen.

Först tio år i de klassiska tidningskvarteren i Klara. Ingen av oss journalister levererade repliker i klass med Cary Grant, Humphrey Bogart eller Robert Mitchum. Vi var inte ens i svartvitt. som biogubbe kommer man ändå aldrig förbi parallellerna mellan fiktion och verklighet. Redaktionen var härligt inrökt, nedgången och fylld av skandalösa sex- och sprithistorier precis som i de klassiska filmer som alltid odlat journalistmyten.

Globen förknippas med stolthet. Legendarerna Thorbjörn Larsson och Anders Gerdin lyfte Aftonbladet till Nordens största tidning. Och till den ultramoderna men ändå personligt utformade redaktionen, stod filmare i kö för att få låna lokalerna. Under åratal har även Hollywood anammat stilen. senast anställd var Russell Crowe i State of play.

Inget har varit statiskt i Globen. Skribenternas glasbås blev inte långlivade sedan Tom Hjelte sparkade sönder sitt så det lät shootout i actionfilm av alltihop.

Flytten till Kungsbrohuset framkallar mest ett vemod. Finns Aftonbladet kvar som papperstidning om tio år? Har någon krog lika bra fläsknoisette med bea som blues?

Fast en biokoppling finns där, förstås. Nöjesredaktionens utsikt blir Trainspotting. Varken mer eller mindre. Åtminstone så länge SJ inte drar in alla avgångar .