Aftonbladet
Dagens namn: Vera, Veronika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Opera

Ikea-opera delar presskören

Katja Danowski i Ikea-operan.   Katja Danowski i Ikea-operan. Foto: A T Schaefer

Det blev blandade pressreaktioner när Erik Gedeons och Klas Abrahamssons Ikea-opera Das Wunder von Schweden häromdagen hade premiär under Ruhrfestspelen i tyska Recklinghausen.

Enligt Ruhr Nachrichten var denna lovsång till Ingvar Kamprad ungefär lika platt som ett paket från den svenska inredningsjätten. Två och en halv timme musik i svensk folkviseton blev enligt tidningen så småningom ganska segt och de koreografiska inslagen påminde mest om dagislekar: ”Men värre är det med texterna – ett förhärligande av ’Frälsaren’ Kamprad där det var svårt att upptäcka den ironiska distansen”.

Westdeutsche Zeitungs recensent är dock mer positiv och talar om ”en lyckad musikalisk möbelsaga”. Upphovsmännens karakteristik av Kamprads biografi som ett evangelium har enligt tidningen fått dem att närma sig oratorieformen med körer och recitativ.

Och därför naturligtvis finns alla bokhyllors moder med i körlyriken: ”Wir müssen sein die Billy-Billy-Billigsten!” Visst, något billigare än Billy är svårt att hitta också i Tyskland.

Torsten Kälvemark
Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet