Aftonbladet
Dagens namn: Rudolf, Ralf
Årets Dagstidning.
Startsidan / Ledare

Nuder, lyft på budgettaket

Teckning: JAN STJERNKVIST Teckning: JAN STJERNKVIST

Ams varnade i går för högre öppen arbetslöshet än dagens 5,5 procent. Pengarna till åtgärder är slut och sysselsättningen sjunker.

Socialbidragen ökar för första gången sedan 1997, rapporterade samtidigt Socialstyrelsen.

Den svenska exporten dämpas kraftigt i takt med att konjunkturen i EU och i världshandeln mattas av, spådde Export-rådet.

–Ì´0;Sverige går mot ljusare tider, meddelade dock finansminister Pär Nuder, efter regeringens budgetmöte på Harpsund.

2005 är förlorat

Arbetslösheten är den högsta på sju år. Månad efter månad har den, med något undantag, stigit. Det gör däremot inte sysselsättningen. Den har sjunkit sedan krisen 1990 från 86,4 procent till 77,6 procent. Förra våren, i april 2004, sa dåvarande finansministern Bosse Ringholm:

–Ì´0;Jag tror att framåt hösten kommer vi säkert att se ökad arbetskraftsefterfrågan.

Nu har sommaren gått. Och hösten. Och vintern. Snart är det vår igen och nu säger finansminister Pär Nuder:

–Ì´0;Nya jobb ska skapas. Med överskott i kommunsektorn kan kommunerna nyanställa och med mer pengar till Ams-åtgärder och utbildning kan arbetslösheten gå under fyra procent 2006.

Med tillräckliga resurser till Ams-åtgärder och fortsatt hög förtidspensionering (sjuk- och aktivitetsersättning) kan säkert den öppna arbetslösheten pressas ner till 4 procent, åtminstone valåret 2006.

Ams-chefen Anders L Johanssons bedömning är dock att den svaga sysselsättningsförbättring som nu kan ses på vissa delar av arbetsmarknaden inte räcker för att påverka helheten. 2005 blir ett nytt förlorat år.

När målet – att 80 procent av arbetskraften ska vara sysselsatt – ska nås, gavs inga besked om från Harpsund. Finansminister Nuder sa, försiktigtvis, ingenting om hur han och regeringen ska skapa nya jobb.

Statsbudgeten beräknas i år gå med underskott: 40 miljarder. Trots rekordhög tillväxt 2004 och 2005 finns inget överskott på två procent som budgetlagen kräver. Ett överskott som ska samlas i ladorna under goda år för de dåliga.

Hur ska finansministern greja de nya jobben? Nya jobb till dem som Electrolux säger upp i Västervik och Mariestad, Ericsson i Nynäshamn och alla de andra cirka 1Ì´0;000 svenskar som varje månad förlorar ett industrijobb, enligt SCB.

 

Dårhusmässig visdom

Nu måste regeringen våga dra i gång en riktig sysselsättningspolitik. Inte bara hoppas på kommunerna och vänta på marknaden. Det är dags att lyfta på budgettaket, Pär Nuder. Vi har sagt det förut och i dag framstår det än tydligare.

Att lägga fast ett budgettak för statens utgifter tre år i förväg, när man inte kan bedöma hur stora statens inkomster blir, är en dårhusmässig visdom i klass med den legendariske finansministern Ernst Wigforss fråga: Har vi råd att arbeta?

Finansministern måste lyfta taket för att ge plats för en sysselsättningsbuffert för investeringar i riktiga jobb på den reguljära arbetsmarknaden.

SENASTE NYTT

Visa fler