ÅSIKT

Det ska fan vara generaldirektör

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så har då vargtiken i Riala i Norrtälje fått sitt sändarhalsband. I onsdags sövdes hon ner för att vägas och mätas. Tiken var frisk och vid gott hull. Dessutom löpte hon.

Det kan vara vargvalpar på väg i Riala, de första i Stockholms län på minst ett århundrade. Det vore en stor sak.

Hanen i reviret är nämligen född i Galven-reviret. Han är son till en av de bara två skandinaviska vargar som inte är släkt med alla andra svenska och norska vargar. Valpar i Roslagen skulle vara en del av lösningen på Andreas Carlgrens oro för vargars njurproblem.

Men kanske kan vargarna i Riala dessutom spela ytterligare en roll. Deras familjeplaner sätter rovdjurspolitiken på prov. Fler vargar betyder större behov av mat, och ett större revir. Och mer av de problem som uppstår i mötet mellan människa och rovdjur. Problem de som lever där det finns rovdjur kanske inte tycker att makthavarna i Stockholm förstår.

Fler vargar betyder naturligtvis också den glädje och rikedom biologisk mångfald innebär.

Nu finns vargen i Stockholms län, på gott och ont. Det kanske kan minska klyftan i synen på djuren.

Att Roslagen och Hagfors på många sätt antagligen har lika långt till makten är en annan sak.

Det är inte utan att man kan tycka lite synd om Försäkringskassans chef Adriana Lender. Det är nämligen hon som kommer att få ta ansvaret när de nya regler för sjukförsäkringen som ordnades fram innan jul möter vardagen.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson bedyrade att regeringen, till skillnad från den hjärtlösa Försäkringskassan, lyssnade på kritik. Inte skulle svårt sjuka drabbas av kampanjen mot sjukskrivningar. Något sådant hade aldrig varit avsikten.

Nu är det Lender och hennes anställda som ska se till reglerna tillämpas, och det blir inte lätt. Verkligheten fortsätter att krocka med regeringens politik.

”En försäkring är tänkt att ge trygghet. Den tryggheten vilar delvis på att reglerna går att förstå”, skriver Lender i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Där fattas en del.

I samma artikel konstaterar generaldirektören:

”I riksdagens beslut sägs inte entydigt hur reglerna ska förstås”.

Lender vet att det kommer nya fall där de skärpta villkoren i sjukförsäkringen drabbar enskilda. Och hon vet åt vilket håll den ansvariga ministern kommer att peka. Mot henne och hennes personal. Det ska fan vara generaldirektör.

I natt invigs OS i Vancouver. Ni vet hur det blir. Fantastiska idrottsprestationer, nervkittlande sekundstrider och sena nätter. Otrolig tv-underhållning, och därför en effektiv undanflykt när det handlar om att uppleva vintern på närmare håll.

Jag plockade fram mina träskidor i dag. Det har kommit några centimeter lössnö sedan jag åkte senast. Det blir att spåra, men prognosen lovar blå himmel och dagarna blir långsamt längre.

En låg sol, orörd snö och tystnad. Vintern är värd att uppleva på riktigt.