ÅSIKT

 Brittiskt utträde  blir haveri för EU

NYCKELROLL I ÖDESVALET Hilary Benn slår ut med armarna. ”Vad händer med de rättigheter brittiska arbetare har tack vare medlemskapet? Och vad händer med jobben?” säger han.
NYCKELROLL I ÖDESVALET Hilary Benn slår ut med armarna. ”Vad händer med de rättigheter brittiska arbetare har tack vare medlemskapet? Och vad händer med jobben?” säger han.Foto: AP
LEDARE

26 februari 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Brexit

Det är kylig vår i den brittiska huvud­staden. Fåglarna försöker överrösta trafiken och påskliljorna blommar i parken framför Buckingham Palace. I parlamentets matsal ­serveras ledamöterna ­York­shirepudding och ­något som möjligen kan ­vara ­risotto gjord på pumpa. ­Labours skuggutrikes­minister Hilary Benn slår ut med armarna.

– Om Storbritannien ­röstar för att lämna EU så kommer vi fortfarande ha en konservativ regering när vi vaknar upp 24 juni. Vad händer då med de rättig­heter brittiska arbetare har tack vare medlemskapet? Och vad händer med ­jobben? EU är vår viktigaste handelspartner.

Det brittiska parlamentet ser ut som en medeltida ­katedral. Men större delen av byggnaden är från mitten av 1800-talet och byggd för att andas historia och imperium. Men den verkliga makten finns inte längre här i Westminster. Som skuggutrikesminister har Hilary Benn en nyckel­roll inför folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU 23 juni. Till skillnad från Sverige kommer EU-kritiken främst från höger och extremhöger medan Labour och fack­föreningsrörelsen i stort sett står enade för fortsatt medlemskap. När David Cameron 2005 valdes till partiledare för de konservativa slog han fast att högerns besatthet av ­Europa måste upphöra. Drygt tio år senare har det blivit tvärtom. Och nu ska han leda kampanjen för ­ja-sidan i konflikt med ­majoriteten i sitt eget parti.

Nina Schick, från tanke­smedjan Open Europe, ser debatten som en konsekvens av att Storbritannien gick med i ett EU som inte längre finns.

– Särskilt äldre väljare minns att man sa ja till medlemskap i ett frihandelsområde. Och nu har man fått en politisk union i stället. Det var aldrig vad man skrev ­under på. Högerns debatt följer två helt olika linjer. Den ena, som samlar delar av det konservativa partiet och personer från näringslivet argumenterar för att Storbritanniens suveränitet ­hotas och att landet ­bromsas i sin ekonomiska utveckling av beslut och byråkrati i Bryssel. Den ­andra är mot invandring och domineras av SD:s systerparti UK Independence ­Party. Från vänster ser man med viss fasa hur de gamla veteranerna från Margaret Thatchers år vid makten nu vill lämna EU för att få bort ­sociala rättigheter som max 48 timmars arbetsvecka, rätt till betald semester och rätt till vilodag.

På andra områden är debatten mer lik den svenska. För ­Hilary Benn handlar det om att Storbritannien har större inflytande i världen som medlemmar och att många frågor helt enkelt inte går att ­lösa ­utan ­samarbete.

– När jag var ­miljöminister ­ledde jag den ­brittiska ­delegationen till klimat­toppmötet 2007 på Bali. Jag såg själv hur viktigt det är att EU håller samman om vi ska kunna påverka något, säger Hilary Benn.

Hittills har EU-kritikerna undvikit att svara på hur ­alternativet till medlemskap konkret ser ut. Länder som Schweiz och Norge lyfts ibland fram som exempel men de tvingas samtidigt följa EU:s regler utan att kunna påverka dem. Ger det verkligen mer suveränitet?

Allt hänger i så fall på ­vilket avtal man skulle ­kunna få med EU, vilket ­ingen i dag kan svara på. För EU och Sverige vore ett brittiskt utträde ett haveri. Vi skulle förlora en av våra viktigaste partners och ­Europas näst största ­ekonomi. En första signal på vart debatten tar vägen kommer vi få redan 5 maj. Då är det lokalval till bland annat borgmästare i London och Skottlands parlament. Men den verkliga kampanjen inför folkomröstningen börjar först efter det.

– Jag tror att vi kommer att vinna. Vi har alltid varit pragmatiska européer, ­säger Hilary Benn.

– Jag vet ­faktiskt inte, det är nog helt ­öppet vad som händer, säger Nina Schick.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.