Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Artisterna som tar politisk ställning

Aldrig har så många stjärnor ställt sig bakom ett politiskt parti. Hela 65 artister ­bidrar med låtar till ett album som ges ut av Feministiskt initiativ, Fi.

Och det är klart, det handlar om tecken i tiden. Flera av de medverkande kvinnliga artisterna skrev nyligen en uppmärksammad debattartikel på Aftonbladet om den ojämställda musikbranschen men också om exkluderingen av kvinnor.

Som till exempel när tv-programmet Agenda skulle beskriva det svenska ­musikundret och ­orsakerna bakom den framgångsrika musikexporten. Inte en enda kvinna fanns med i inslaget, varken som expert eller som producent. Trots att Sverige kryllar av musik­artister och ­producenter som till exempel Robyn, ­Lykke Li, Nina Persson, Marit Bergman och ­Linda Pira.

Musik är politik. Flera av artisterna på Fi:s skiva förklarar varför de ställer upp.

– Det slår mig så ofta hur skevt det fortfarande är trots att man vill tro att Sverige är i framkant när det gäller mänskliga ­rättigheter, säger ­Nina Persson i ett ­uttalande.

Tove Styrke som också är med på albumet menar att hon har tröttnat på att se på medan ”vi röstar in rasister och taktik­röstar ut feminister ur politiken”.

Operasångerskan Malena Ernman skapade rubriker när hon nyligen hoppade av P4-programmet ”Karlavagnen”. Hennes beslut var en protest mot Sveriges ­Radios hantering av komikern Soran ­Ismail. Med tanke på att det är valår ­ansågs Ismail ­vara för kontroversiell med sitt antirasistiska engagemang.

Han fick därför ta paus från sitt jobb som programledare på SR.

Operasångerskan var nyss hemkommen från Schweiz. Ett land som i februari röstade för minskad invandring.

Hon var allmänt trött på rasismen och bestämde sig för att inte längre vara tyst i frågan.

Och visst kan ­musiker bryta ­tystnaden.

Följ ämnen i artikeln