Mojo rojo-sås

MAT & DRYCK

Den här underbara röda såsen härstammar från Spanien och är vanlig att äta till tapas, men passar även perfekt till allt grillat.

Gjord på grillade paprikor med en härligt rökig smak.

Servera ljummen eller kall.

1 av 2 | Foto: Elvira Pihl
mojo rojo

Ingredienser:

3 grillade röda paprikor (alt. en burk grillade paprikor)

3 skivor formbröd

1 vitlöksklyfta

1 krm spiskummin

1 krm rökt paprikapulver (går bra med vanligt)

1 krm chilipulver (valfritt)

1,5 dl kyld olivolja

1,5 dl kyld rapsolja

2 msk rödvinsvinäger

Salt och peppar

Citronsaft

Gör så här:

  1. Blötlägg tre skivor bröd i 2 msk vinäger i matberedaren.

  2. Skala de grillade paprikorna. Om du använder färdiggrillade kan du hälla av paprikorna och spara oljan.

  3. När brödet börjar bli mjukt, riv i en vitlöksklyfta tillsätt kryddor och paprika och mixa till en jämn konsistens.

  4. Häll därefter i oljan i en fin stråle och fortsätt mixa till önskad konsistens på såsen.

  5. Var noga med att inte enbart använda olivolja eftersom det lätt kan bli beskt om man har i för mycket.

  6. Smaka av såsen med salt och peppar och lite citronsaft.

  7. Servera såsen ljummen eller kall.