Duka upp för årets kräftskiva
Uppdaterad 2021-08-11 | Publicerad 2018-07-31
Kräftskiva, kräftfest eller kräftkalas. Vad du än kallar det – nu är det äntligen dags att stoppa kräftorna i grytan och bjuda in till årets skiva.
Här är allt du behöver för en oförglömlig kväll.
Augustimörkret sänker sig och vi kan tända ljus och mysa till det. Och till augusti hör kräftskivorna.
Så tänd lyktorna, på med hattarna och haklapparna, lägg upp kräftorna och ladda med en bunt servetter så är kräftskivan ett faktum.
Koka egen lag till kräftorna
Att koka kräftor är enklare än man kan tro. En välkryddad och kokande lag och en hink nyfångade kräftor är allt som behövs.
Krondill är en viktig ingrediens så se till att få tag på dill som bildat kronor.
- Tänk på att låta kräftorna ligga i lagen 1 dygn innan festen börjar.
Så äter du kräftor
Matskribenten Jon Hansson vet hur du får ut det mesta och gottaste ur vårt favoritskaldjur. Det här är några av de mest basic stegen:
- Dra av huvudet från kroppen.
- Sug i dig huvudets innehåll.
- Knäck klorna och ät köttet som döljer sig inuti. Glöm inte armarna.
- Avsluta med det godaste – stjärten. Ta bort skalet på stjärten genom att bryta loss flikarna som sitter längs med stjärtens sidor.
Vill du äta kräftor som ett proffs? Hela Jons guide hittar du här.
Fiska egna kräftor
Tänk att smyga runt i augustinattens mörka timmar med ficklampa och håv på jakt efter ljusskygga kräftor eller vittja burar i soluppgången.
Här är platserna du kan fiska på, antingen med fiskekort, upplevelsepaket eller rentav gratis.
9 bästa recepten till kräftskivan
Här har vi samlat våra bästa recept och tips på vad du kan bjuda på under kräftkvällen.
- Kräftlag - Sätt smak på egenfångade kräftor (eller köpta) med en egen lag, och en supergod dillmajonnäs att servera
- Västerbottenpaj - Så gör du godaste pajen.
- Västerbottenpaj med citronmarinerade päronskivor och nötter – otrolig till kräftskivan
- Kantarellbruschetta med parmesan - Stek godaste kantarellerna med vitlök och persilja.
- Kantarellpizza med karamelliserad lök och västerbottensost – löken ger lite sötma och osten ger pizzan härliga smaker
- Snittar med sikaforsröra och forellrom - En riktigt klassisk snitt med röra på rökt renstek, pepparrot och forellrom.
- Dilldressad tomatsallad med rödlök och gurka – Passar lika bra till kräftskiva som till middagsbjudning eller grillkväll.
- Shriracha aioli – Ger både smak och hetta som passar bra till kräftorna
- Chips med löjromsdipp – Krispiga chips toppade med löjrom, crème fraiche och gräslök är något av det enklaste – och lyxigaste – du kan bjuda på i snacks-väg.
- Kräftröra med dill – Ingen kräftskiva uran krämig röra!
- Smördegspuffar med löjrom - Lyxiga smördegssnittar med svenska smaker.
- Gemsallad med grillad lax - Krispiga salladsblad och grillad lax.
- Laxtårta - Fantastiskt god laxtårta med najadlax.
- Sommarsallader - 4 goda recept.
- Räkor - 9 perfekta räkrecept att komplettera kräftskivan med.
- Blåbärspaj med brynt smör, kokos och lime – Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Hur många kräftor per person?
Räkna ungefär ett halvt kilo kräftor per person till kräftskivan. Har du väldigt mycket tillbehör räcker det med cirka 250 g kräftor per person.
Bästa vinet till kräftor och skaldjur
På kräftskivan dricker man traditionellt öl och snaps. Skålar du hellre i ett glas vin så tänk på att vitt vin till fisk och skaldjur alltid är ett säkert kort.
Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge har listat topp tre vinsorter som passar till skaldjur.
Kräftans historia och tradition
Ordet kräftskiva förekom första gången i Sverige i Dagens Nyheter 1931. Ordet "skiva" syftar i det här sammanhanget på bordsskiva, och ursprungligen ett bord dukat med mat och dryckesvaror. Traditionen bjuder också på lustiga papphattar, stora haklappar och lyktor i form av glada månar.
1994 avskaffades lagen om kräftfiske, lagen reglerade vilka tider på året kräftorna var lovliga att fiska.
Kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti men fortfarande förknippar de flesta kräftskivorna med augusti även om det inte är helt ovanligt med kräftor på nyårsafton.
Numera går det att köpa frysta och importerade kräftor året runt. Kräftorna importeras främst från Turkiet, Kina och Spanien.