Carnitas

MAT & DRYCK

Carnitas är en gryta gjord på fläsk som är lite av Mexicos nationalrätt.

Saftigt, mört och supergott.

Den här versionen är snabb och kräver bara 35 minuters tillagning.

Nachos med carnitas
Foto: Elvira Pihl
Nachos med carnitas

Ur Nikola Adamovic och Niklas Bolles bok ”El Taco Book”.

Carnitas

4–6 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg fläskkött, t.ex. picnicbog, bringa eller framlägg. Tärnat i cirka 1–2 cm stora kuber.

  • 2 hackade vitlöksklyftor

  • 1 msk chiliflakes

  • 1 1/2 tsk salt

  • 1 tsk chipotlepulver

  • 1/2 tsk kanel

  • 3 tsk vegetabilisk olja

Tillbehör:

  • Tortillabröd

  • Hackad silverlök

  • Koriander

  • Picklad rödlök

  • Picklad chili

  • Salsa

Gör så här:

  • Blanda köttet med alla kryddor ordentligt i en skål och låt dra i rumstemperatur i minst en timme. Alternativt i kylen över natten, i så fall bör du ta ut köttet i god tid så det hinner rumstempereras innan det ska tillagas.

  • Värm oljan i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Lägg i köttet och låt det stekas ordentligt utan att röra för mycket.

  • Köttet ska få en fin knaprig yta och är klart efter cirka 25 minuter.

  • Servera genast.