Svartvinbärssaft

MAT & DRYCK

Svarta vinbär är riktiga superbär fulla av c-vitaminer.

Dessutom är de perfekt att koka saft på.

Gott, läskande och barnens favorit.

Svartvinbärssaft
SvartvinbärssaftFoto: Heidi-Kristin Andersson

Svartvinbärssaft

Ingredienser:

  • 1 kg svarta vinbär, cirka 2 liter

  • 6 dl vatten

  • 700 gram strösocker per liter avrunnen saft (cirka 7,5 dl)

  • 1 krm natriumbensoat, kan uteslutas men då får saften något kortare hållbarhet.

Gör så här:

  1. Rensa och skölj bären. Koka upp vattnet i en stor kastrull.

  2. Lägg i bären och eventuell smaksättning, låt koka i 10 minuter.

  3. Mosa bären lätt mot kastrullens kant. Sila genom silduk eller ren kökshandduk. Låt rinna av i 30 minuter, utan att pressa.

  4. Mät saften och häll över i en ren kastrull. Koka upp och rör i sockret. Koka upp igen och dra åt sidan. Tillsätt eventuellt natriumbensoat utrört i lite av saften för längre hållbarhet. Skumma saften tills den här helt klar..

  5. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor.

  6. Förslut.

Svartvinbärsbladssaft

Visste du att man kan göra god saft på bladen från svartvinbärsbusken? Det är supergott!

Ingredienser:

  • 2 liter svartvinbärsblad, tätt packade

  • 2 kg strösocker

  • 2 liter vatten

  • 3 citroner

  • 50 gram citronsyra

Gör så här:

  1. Skölj bladen väl och lägg dem i en stor rostfri bunke eller stengodskruka.

  2. Koka socker och vatten till en klar lag och häll över bladen.

  3. Borsta och skölj citronerna ordentligt. Skala bort det gula med potatisskalare och lägg i bunken. Pressa saften ur citronerna och häll ner den i bunken tillsammans med mosat fruktkött och eventuella kärnor. Tillsätt citronsyran. Rör om i den heta blandningen, låt det kallna.

  4. Ställ bunken övertäckt i kylen i 5 dygn.

  5. Sila saften genom silduk.

  6. Häll upp den på väl rengjorda flaskor. Ställ den kallt eller frys in den i halvfulla plastflaskor.