Gör din egen äppelcidervinäger

Hemgjord äppelcidervinäger
Foto: Thinkstock
Hemgjord äppelcidervinäger
MAT & DRYCK

Äppelcidervinäger - perfekt både i matlagning och för hälsan.

Sägs vara bra för huden, sänka kolesterol och hjälpa till med viktminskning.

Nu kan du ta tillvara på höstens äpplen och göra din egen vinäger.

Äppelcidervinäger

Ingredienser:

  • 3 äpplen

  • 3 tsk råsocker

  • vatten så det täcker

Gör så här:

  1. Tvätta äpplena och skär i medelstora bitar.

  2. Lägg bitarna i en ordentligt rengjord glasburk.

  3. Blanda sockret med 2 dl vatten och häll över äppelbitarna. Fyll på med mer vatten så att det precis täcker, om det behövs.

  4. Förslut öppningen på burken med en bit tunt tyg och fäst med ett gummiband. Detta gör att vätskan får syre men håller borta smuts och eventuella insekter.

  5. Ställ burken på en varm, mörk plats i 2–3 veckor (t.ex. i skafferiet).

  6. Sila vätskan i en behållare och släng äppelbitarna. Häll sedan tillbaka vätskan i samma burk som tidigare och täck på samma sätt igen.

  7. Låt sedan burken stå på en varm mörk plats igen, denna gång i cirka 4–6 veckor. Rör runt i burken med en slev någon gång i veckan under tiden.

  8. Efter fyra veckor kan du smaka på vinägern och kontrollera syrligheten. Om du önskar en syrligare vinäger kan du låta den stå ett tag till.

  9. Häll upp i en flaska med lock.

  10. Njut!