Rökta ribs

MAT & DRYCK

Varför inte testa att röka revbensspjäll på grillen?

Servera med dina favorittillbehör så får du en middag du sent ska glömma.

Recept från restaurang Low and slow.

Rökta ribs med rökt tomatsallad
Rökta ribs med rökt tomatsallad Foto: BJÖRN LINDAHL

Rökta ribs

1 sida spare ribs blir ca 3 portioner

Ingredienser:

  • 2-3 sidor spare ribs (leta efter spjäll med gott om kött. Du kan t.ex. hitta en St.Louis Cut hos vissa välsorterade butiker.)

  • Pork Rub

  • 1 påse grillbriketter

  • 1 påse hickory eller äppelträ. Gärna större bitar, om du använder flisor bör de blötläggas i minst 1 timme innan rökningen påbörjas.

Gör så här:

  1. Förbered köttet ett par timmar innan det ska tillagas, låt det gärna ligga över natten.

  2. Täck köttet generöst med pork rub och massera in med händerna.

  3. Förbered röken för indirekt grillning.

  4. Temperaturen i röken ska vara runt 110 grader.

  5. Rök revbensspjällen i ca 5-7 timmar tills innetemperaturen är 95-97 °C och spjällen är så pass möra att köttet lätt lossnar från benen utan att helt falla av.

  6. Låt spjällen vila hela i ca 20-30 minuter innan det serveras.

  7. Skär isär spjällen och servera med bbq-sås och tillbehör.

  8. Om spjällen är klara långt innan övrigt kött och tillbehör så går det att linda in dem i folie och värmehåll i en ugn som är uppvärmd till 100 grader.

Pork Rub

Ett recept räcker till 3 hela fläskkarréer eller 6 sidor ribs. Du kan med fördel göra en större sats och spara kryddblandningen i en lufttät burk för fler tillfällen, men tänk på att även kryddor tappar smak så småningom.

Ingredienser:

  • 4 msk paprikapulver

  • 4 msk rökt paprikapulver

  • 4 msk salt

  • 2 msk socker

  • 4 msk chilipulver

  • 4 msk vitlökspulver

  • 4 msk malen svartpeppar

  • 2 msk cayenne

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser noggrant.