Knäckig rabarber- och jordgubbspaj

MAT & DRYCK

Fira nationaldagen med en söt och syrlig paj.

Jordgubbar och rabarber i en perfekt kombination.

Servera den somriga pajen med vaniljsås eller grädde.

Rabarber och jordgubbspaj
Rabarber och jordgubbspajFoto: Thinkstock

Knäckig rabarber- och jordgubbspaj

Ingredienser:

  • 100 gram smör

  • 5 msk socker

  • 1 dl vetemjöl

  • 2 dl havregryn

  • 6 st späda rabarberstjälkar, ca 250 gram

  • 0,5 liter jordgubbar

  • 1,5 dl socker

  • 1,5 msk potatismjöl

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull eller bunke i mikron.

  3. Tillsätt socker, mjöl och havregryn och blanda ihop till en smulig deg.

  4. Smörj en pajform, 26 cm diameter, med en tsk smör.

  5. Rensa och skiva jordgubbar och rabarber och lägg i en skål. Om rabarbern är grov bör du skala den.

  6. Tillsätt potatismjöl och socker och blanda med frukten så att allt täcks.

  7. Bred ut jordgubbarna och rabarbern i pajformen och fördela smuldegen över.

  8. Grädda smulpajen i ca 25 minuter. Täck med folie mot slutet om det behövs, så att pajen inte blir för mörk.