Vegetarisk smörgåstårta

MAT & DRYCK

En vegetarisk smörgåstårta med härliga närproducerade grönsaker.

Kan varieras i oändlighet med dina favoritgrönsaker.

Somrigt och gott - perfekt till studentmottagningen.

Somrig vegetarisk smörgåstårta
Foto: MARCUS ERICSSON
Somrig vegetarisk smörgåstårta

Recept av Emelie Johansson på Haga Tårtcompani och Bageri.

Smörgåstårta med säsongens grönsaker

Använd ett stort surdegsbröd, gärna runt ca 30-40 cm i diameter. Skär bort kanterna och dela i tre lager.

  1. Lägg ägg med brynt smör och crème fraiche på det första lagret

  2. Bred på keso med salviapesto på det andra lagret.

  3. Tillsätt grönärtskräm och citron på det tredje lagret.

  4. Stryk på pepparrotskräm på hela tårtan.

  5. Toppa med säsongens grönsaker, tångcaviar, goda skott och örter

Ägg med brynt smör och crème fraiche

  • 6 st ägg

  • 100 g smör

  • 2 dl crème fraiche

Gör så här:

Bryn smöret ordentligt, ställ åt sidan. Mjukkoka äggen, spola kalla och hacka dem smått. Vispa ner kall crème fraiche i smöret och vispa slätt. Vänd ner ägghacket i krämen.

Keso med salviapesto

  • 500 g keso

  • 1 kruka salvia

  • 1 kruka persilja

  • 100 g babyspenat

  • 1 dl solrosfrö

  • 1 dl rapsolja

  • ½ dl olivolja

  • 1 citron, zest

  • salt

Gör så här:

Mixa örter med solrosfrön och olja. Vänd ner citronzest och smaka upp med salt. Blanda peston med keso.

Ärtkräm

  • 500 g ärtpuré

  • 1 citron, saften

  • salt

Gör så här:

Smaka upp ärtpurén med citron och salt.

Pepparrotskräm

  • 500 g färskost

  • 2 msk riven pepparrot

  • salt och citronsaft

Gör så här:

Vispa ihop färskost med pepparrot och smaka upp med salt och citronsaft.