Confiterade betor med ostronskivling

VARMRÄTT. Lägg de varma betorna och den nyfriterade ostronskivlingen på tallriken och garnera med machesallat.
Foto: Katarina de Leva
VARMRÄTT. Lägg de varma betorna och den nyfriterade ostronskivlingen på tallriken och garnera med machesallat.
MAT & DRYCK

Varma vackra rödbetor på tallriken tillsammans med frasig ostronskivling och perfekt persiljeolja.

Confiterade betor med frasig ostronskivling

4–6 portioner

Confiterade betor:

600 g rödbetor

2 vitlöksklyftor

6 dl rapsolja

Salt

Frasig ostronskivling:

200 g ostronskivling

4 dl rapsolja

Salt

Ättiksmajonnäs:

2 äggulor

½ tsk dijonsenap

2–3 tsk ättiksprit (12 %)

1 tsk strösocker

2 ½ dl rapsolja

Salt

Persiljeolja:

1 vitlöksklyfta

1 dl grovhackad bladpersilja

1 ½ dl rapsolja

Salt

Garnering:

50 g machesallat

Gör så här:

  1. Confiterade betor: Sätt ugnen på 150 grader. Skölj och borsta rent betorna. Dela dem på hälften och krossa vitlöksklyftorna. Lägg grönsakerna i en ugnsform och häll över oljan. Baka mitt i ugnen tills betorna är helt genomkokta, ca 1 timme. Lyft upp dem ur oljan och krydda med salt.

  2. Frasig ostronskivling: Borsta rent svampen från eventuell jord och skär bort den nedre roten. Riv svampen i mindre buketter. Hetta upp oljan i en kastrull till 170 grader. Fritera svampen försiktigt tills den har blivit frasig och gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper och krydda med salt.

  3. Ättiksmajonnäs: Vispa ihop äggulor, senap, ättika och socker. Vispa i en tunn stråle ner oljan, lite i taget, tills det har blivit en krämig majonnäs. Krydda med salt.

  4. Persiljeolja: Skala vitlöken. Mixa alla ingredienser till en slät grön olja och krydda med salt.

  5. Vid servering: Bred ut 2–3 msk majonnäs längs med mitten av varje tallrik. Fördela de varma betorna och den nyfriterade ostronskivlingen. Häll 2 msk av persiljeoljan (per tallrik) på ena sidan av rätten och garnera med machesallat.

Recept från ”Gourmetvego - vegetariska menyer för livsnjutare” av Jennie Benjaminsson.