Confiterade betor med ostronskivling

VARMRÄTT. Lägg de varma betorna och den nyfriterade ostronskivlingen på tallriken och garnera med machesallat.
VARMRÄTT. Lägg de varma betorna och den nyfriterade ostronskivlingen på tallriken och garnera med machesallat.Foto: Katarina de Leva
MAT & DRYCK

Varma vackra rödbetor på tallriken tillsammans med frasig ostronskivling och perfekt persiljeolja.

Confiterade betor med frasig ostronskivling

4–6 portioner

Confiterade betor:

600 g rödbetor

2 vitlöksklyftor

6 dl rapsolja

Salt

Frasig ostronskivling:

200 g ostronskivling

4 dl rapsolja

Salt

Ättiksmajonnäs:

2 äggulor

½ tsk dijonsenap

2–3 tsk ättiksprit (12 %)

1 tsk strösocker

2 ½ dl rapsolja

Salt

Persiljeolja:

1 vitlöksklyfta

1 dl grovhackad bladpersilja

1 ½ dl rapsolja

Salt

Garnering:

50 g machesallat

Gör så här:

  1. Confiterade betor: Sätt ugnen på 150 grader. Skölj och borsta rent betorna. Dela dem på hälften och krossa vitlöksklyftorna. Lägg grönsakerna i en ugnsform och häll över oljan. Baka mitt i ugnen tills betorna är helt genomkokta, ca 1 timme. Lyft upp dem ur oljan och krydda med salt.

  2. Frasig ostronskivling: Borsta rent svampen från eventuell jord och skär bort den nedre roten. Riv svampen i mindre buketter. Hetta upp oljan i en kastrull till 170 grader. Fritera svampen försiktigt tills den har blivit frasig och gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper och krydda med salt.

  3. Ättiksmajonnäs: Vispa ihop äggulor, senap, ättika och socker. Vispa i en tunn stråle ner oljan, lite i taget, tills det har blivit en krämig majonnäs. Krydda med salt.

  4. Persiljeolja: Skala vitlöken. Mixa alla ingredienser till en slät grön olja och krydda med salt.

  5. Vid servering: Bred ut 2–3 msk majonnäs längs med mitten av varje tallrik. Fördela de varma betorna och den nyfriterade ostronskivlingen. Häll 2 msk av persiljeoljan (per tallrik) på ena sidan av rätten och garnera med machesallat.

Recept från ”Gourmetvego - vegetariska menyer för livsnjutare” av Jennie Benjaminsson.