Pannacotta med lingongelé och friterad rosmarin

MAT & DRYCK

En len och söt dessert med frisk lingongelé.

Friterad rosmarin är ett gott och oväntat inslag.

Byt ut lingonen mot bär eller frukt som är i säsong just nu, till exempel rabarber som passar utmärkt till den här efterrätten.

Pannacotta med lingongelé
Pannacotta med lingongeléFoto: Karolina Olson Haglund

Pannacotta med lingongelé och friterad rosmarin

4–6 portioner, receptet går bra att du dubblera om du vill göra fler.

Ingredienser:

  • 1 vaniljstång alt. 2 krm vaniljpulver

  • 4 dl vispgrädde

  • 1 dl mjölk

  • ½ dl strösocker

  • 2 ½ gelatinblad

Lingongelé

  • 100 g lingon

  • ½ dl strösocker

  • 1 tsk rosmarin, färsk eller torkad

  • 1 blad gelatin

Friterad rosmarin

  • ½ dl strösocker neutral

  • olja till fritering

  • 4–6 rosmarinkvistar

Gör så här:

  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Sjud grädde, mjölk, socker och vaniljfrön plus stången, alternativt vaniljpulver, försiktigt i 20 minuter.

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 3 minuter. Krama ur vätskan ur gelatinet. Ta kastrullen med gräddmjölken från plattan och smält ner gelatinet i den varma vätskan. Häll upp pannacottasmeten i na glas. Låt svalna och ställ sedan kallt i ett par timmar.

  • Gör under tiden gelén: Värm lingonen med socker och rosmarin i en kastrull tills sockret smält. Pressa sedan lingonen genom en sil så att du får bort skal och rosmarin. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 3 minuter. Krama ur vätskan ur gelatinet och smält ner bladen i den varma lingonsåsen. Häll såsen på pannacottan, låt den svalna och ställ tillbaka i kylskåpet.

  • Rosmarinen: Häll sockret på ett fat. Hetta upp någon centimeter olja i en kastrull. Lägg i rosmarinkvistarna och låt dem fritera tills de precis börjar få färg. Ta då upp dem och lägg på ett papper. Vänd dem sedan försiktigt i sockret. Lägg rosmarinkvistarna över pannacottan och servera!