Boquerones på strömming

MAT & DRYCK

Boquerones är en spansk specialitet gjord på sardiner. I Sverige är det ofta svårt att få tag på sardiner så här är ett recept på en försvenskad variant gjord på strömming.

– Minst lika god som originalet, säger Karolina Olson Haglund, som skrivit boken Laga lyxigt med liten kassa.

Boquerones på strömming
Foto: Karolina Olson Haglund
Boquerones på strömming

Boquerones på strömming

4–6 portioner

Färsk strömming bör frysas minst 3 dygn innan den läggs i lagen.

Ingredienser:

  • 500 g strömmingsfiléer

Lag:

  • 1 dl ättiksprit (12%)

  • 1 msk salt

  • ½ dl strösocker

  • 5 dl vatten

Marinad:

  • 1 dl olivolja

  • 1 msk finrivet citronskal

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 tsk salt

  • 2 krm nymalen svartpeppar

  • ½ dl hackad bladpersilja

Gör så här:

  • Dra av skinnet på strömmingsfiléerna.

  • Blanda ättiksprit, salt, socker och vatten i en skål. Rör tills sockret lösts upp. Låt strömmingen ligga i lagen i 8 timmar eller över natten. Rör gärna om då och då.

  • Häll av lagen och torka av filéerna med ett papper.

  • Blanda olja och citronskal i en skål. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Lägg i strömmingen och se till att den täcks av marinaden. Täck med plastfolie och låt den stå i ca 1 timme i kylen.

  • Lägg upp strömmingen på ett fint fat och strö över hackad persilja vid serveringen. Servera med ett gott bröd, i en sallad eller som en bufférätt. De är även goda att ha som drinktilltugg.