Red braised pork bowl

MAT & DRYCK

Supergott bakat fläsk med kryddigt saffransris och krämig sesamyoghurt.

Gör garanterat succé hos middagsgästerna.

Recept av Erik Videgård.

Fläsk-bowl
Foto: Elvira Pih
Fläsk-bowl

Red braised pork bowl

4 portioner

Ingredienser:

  • 400 g rödbrässerad fläsksida

  • 6 dl saffransråris

  • 300 g heta grillade bönor

  • 200 g Bang Bang-yoghurt

  • Blandade örter, koriander, mynta och bladpersilja

  • Rostade sesamfrön

Rödbrässerat fläsk

  • 500g färsk fläsksida med svål

  • 40g färsk ingefära, oskalad

  • 2 sticklökar

  • 3 msk olja

  • 5 dl kokvätska

  • 1 msk mörk soya

  • 2 msk risvin

  • ¾ tsk salt

  • 3 msk farinsocker

  • 1 stjärnanis

Gör så här:

  1. Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl.

  2. Lägg ner ingefäran och sticklöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter.

  3. Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten. Spara kokvätskan till grundbuljongen

  4. Skär fläsket i 1/2 cm skivor med svålen kvar.

  5. Hetta upp oljan i en wok och fräs fläsket ett par minuter för att karamellisera ytan.

  6. Tillsätt buljongen och resten av ingredienserna.

  7. Koka upp och sjud i tre timmar tills kokvätskan fått sirapsliknande konsistens.

Bang Bang Yoghurt:

  • 14 g socker

  • 1 g salt

  • 15 g ljus soya

  • 15 g Chingkiangvinäger

  • 45 g tahini

  • 15 g sesamolja

  • 30 g chiliolja med sediment

  • 5 g rostad Sichuanpeppar

  • 1 l. Yoghurt 10%

Gör så här:

Rör ut sockret i sojan tillsätt sesampastan gradvis och sedan resten av ingredienserna utom yoghurten. Tillsätt eventuellt lite vatten om dressingen blir för tjock. Blanda med yoghurten.

Saffransris

  • 500 g råris

  • 20 g berberibär

  • 150 g gröna ärter

  • 1 kuvert saffran

  • 3 g gurkmeja

  • 3 g spiskummin

  • 8 g salt

  • 8 g socker

  • 12 g rapsolja

Gör så här:

  1. Skölj riset noggrant och låt det svälla i vatten i en timme.

  2. Gör en blandning av saffran, gurkmeja, spiskummin, salt och socker och rör ut i lite varmt vatten

  3. Sila av riset och häll över i en kastrull med vatten så att det täcker riset + 1 cm samt saffransmixen.

  4. Låt riset koka upp och sänk sedan värmen så att det sjuder, låt sjuda tills vattnet kokat in, ha lock på hela tiden. Provsmaka, om riset är för hårt kan det stå på eftervärme en stund så mjuknar det.

  5. Rör ner olja, ärter (frusna), berberibären och rapsoljan i det varma riset.

Heta grillade bönor

  • 500 g frysta haricots verts

  • 30 g hoisinsås

  • 15 g chiliolja

  • 10 g salt

  • 1 knippe het thaibasilika

Gör så här:

Blanda och grilla på hög ugnsvärme tills bönorna fått färg.

Montera din bowl så här:

  1. Bottna skålar med riset

  2. Lägg på fläsk, yoghurt och bönor.

  3. Toppa med blandade örter och rostade sesamfrön