Champagneplättar med jordgubbar

EFTERRÄTT. Bjud på nystekta och lyxiga plättar.
EFTERRÄTT. Bjud på nystekta och lyxiga plättar.Foto: Katarina Di Leva
MAT & DRYCK

Festligt och lyxigt!

Lite champagne i smeten och plättarna blir frasiga och fina.

Toppa med skivade jordgubbar och lättvispad grädde.

Champagneplättar med söta jordgubbar och lättvispad grädde

4–6 portioner

Champagneplättar:

3 dl vetemjöl

2 msk florsocker

2 krm bakpulver

2 krm salt

1 krm äkta vaniljpulver

3 dl mjölk

2 ägg

1 ½ dl torr champagne

100 g skirat smör

Till servering och garnering:

250 g söta mogna jordgubbar

2 dl lättvispad grädde

Ätbara blommor

Florsocker

Gör så här:

  1. Champagneplättar: Sikta samman alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner mjölk och ägg i den torra blandningen till en slät smet. Vispa försiktigt i champagnen och låt smeten svälla i kylen cirka 15 minuter. Stek plättarna i en plättlagg med mycket smör tills de är genomstekta och har fått en fin gyllenbrun färg på båda sidor.

  2. Vid servering: Lägg 2–3 nystekta plättar i varje skål. Toppa med skivade jordgubbar och grädde. Garnera med blommor och pudra över socker.

Recept från ”Gourmetvego - vegetariska menyer för livsnjutare” av Jennie Benjaminsson.