Bästa recepten till chokladbollens dag

MAT & DRYCK

Små, supergoda och lätta att göra.

Den 11 maj firar vi chokladbollens dag.

Här är bakbloggarens bästa recept.

1 av 3 | Foto: Frida Skattberg
Chokladbollstårta

Förutom att chokladbollar är fantastiskt goda är de också lätta att göra och ingredienserna finns ofta hemma. Dessutom går de att variera i oändlighet med olika smaker och fyllningar som nötter, nutella, och nougat, eller varför inte göra en hel tårta?

Frida Skattberg som driver bloggen Fridas bakblogg älskar chokladbollar, här är hennes bästa recept.

Chokladbollstårta

12 bitar

Ingredienser:

  • 500 g Smör

  • 2.5 dl Florsocker

  • 1 msk Vaniljsocker

  • 1 liten burk Nutella eller 300 g smält choklad

  • 1.5 dl Kakao

  • 1 dl Kaffe

  • ca 20 dl Havregryn

  • Kokos

  • 1 dl Nutella & valfritt godis som topping

Gör så här:

  1. Börja med att klä en springform 15cm med plastfolie.

  2. Vispa rumstempererat smör med florsocker, vaniljsocker och nutella/choklad fluffigt med elvisp eller i köksassistent.

  3. Tillsätt kakao, kaffe och havregryn. Vispa på hög hastighet så att grynen krossas.

  4. Tillsätt havregryn efter behov – smeten ska hålla ihop bra. Rulla 9 små chokladbollar och rulla sedan i kokos.

  5. Tryck ut resten av smeten i formen och ställ in i kylskåpet i 30 minuter.

  6. Tag bort kanten och plasten från formen.

  7. Rulla chokladtårtan i kokos runt hela kanten.

  8. Lägg på ett tårtfat.

  9. Bred på nutella och toppa med chokladbollar samt godis.

Chokladbollar med Nutellagömma

20 st

Ingredienser:

  • 200 g Smör, rumsvarmt

  • 1.5 dl Florsocker

  • 0.75 dl Kaffe

  • 1 msk Vaniljsocker

  • 1 msk Kakao

  • 1 dl Oboypulver

  • 9 dl Havregryn

  • 20 tsk Nutella

Gör så här:

  1. Börja med att klicka ut 20 teskedar nutella på ett bakplåtspapper, frys i 30 minuter.

  2. Vispa smör, florsocker och kaffe med elvisp till ett fluff.

  3. Tillsätt vaniljsocker, kakao och oboypulver, rör ihop.

  4. Mixa havregryn till ett pulver i din matberedare och vispa sedan ner det i smeten.

  5. Rulla till 20 bollar och tryck in en bit nutella i varje.

  6. Rulla sedan i Kokos eller pärlsocker.

  7. Förvaras i en tätslutande burk med lock i kylskåpet. Går utmärkt att frysa.

Veganska chokladbollar

Ingredienser:

  • 15 färska, urkärnade dadlar

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 1 dl mandlar

  • 2 dl havregryn

  • 0.5 dl kakao

  • 1 dl riven kokos

  • 1 kopp espresso

  • 1 nypa flingsalt

  • kokos att rulla chokladbollarna i

Gör så här:

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare.

  2. Rulla till bollar och rulla sedan i kokos.

  3. Förvara i tätslutande burk med lock i kylskåp, går utmärkt att frysa.

  4. Tänk på att olika sorters dadlar är olika saftiga. Mina dadlar denna gång var otroligt saftiga, men en annan gång har jag fått tagit ett par extra då de var små och ganska torra.

  5. Mixa ihop smeten och känn efter ifall någonting saknas eller bör tilläggas.

  • Om smeten blir för torr – tillsätt lite vatten och mixa ihop.

  • Om smeten blir för kladdig – tillsätt mer havregryn och mixa ihop.

Här är fler recept på chokladbollar