Solvallas räkmacka de luxe

Rejäl räksmörgås med picklad steklök.
Foto: Jerker Ivarsson
Rejäl räksmörgås med picklad steklök.
MAT & DRYCK

Räkmackan är klassisk vinnare på Solvallas restaurang - här extra god med picklad röd steklök.

Solvallas räkmacka de luxe

4 rejäla mackor

4 ägg

Drygt 1 dl majonnäs

2–3 msk färsk dill, finklippt

1 krm salt ½–1 kg räkor med skal

En kaka rågbröd

Smör

12 gröna salladsblad

4 blad romansallat

Färsk gurka i tunna skivor

Picklad röd steklök (se recept)

Till garnering:

Färska dillkvistar

Citron i skivor

Gör så här:

  1. Börja med förberedelserna. Koka äggen hårdkokta. Låt dem svalna. Skala och skär i skivor. Blanda majonnäs med finhackad dill och en nypa salt. Skala räkorna.

  2. Skiva och skär upp rågkakan till fyra lika stora bitar. Bred på smör. Lägg på gröna salladsblad och ett blad romansallat på vardera brödbit. Lägg på gurka, äggskivor och picklad steklök. Toppa rejält med räkor och ett par klickar dillmajonnäs. Garnera med färsk dill och några citronskivor precis före servering.

Picklad röd steklök

En liten sats

4–5 röda steklökar (alternativt vanliga steklökar)

Lag:

½ dl ättika 12%

1 dl socker

1 ½ dl vatten

Gör så här:

  1. Börja med lagen. Blanda ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Låt koka upp och rör om tills allt socker har lösts upp. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna ett par timmar i rumstemperatur.

  2. Skala och skiva lökarna i tunna ringar. Lägg i en burk och häll på lagen. Sätt på lock och ställ in burken i kylen. Låt stå minst 3–4 timmar före användning. Den picklade löken håller sig i flera veckor i kylen.