Mackor till utflykten

MAT & DRYCK

Mackor är alltid gott och perfekt att ha med på utflykten.

Skippa den vanliga ost och skinkmackan och pröva att göra lite matigare mackor med oväntade ingredienser.

Här är tre recept på goda smörgåsar.

Macka med kycklingfärs
Macka med kycklingfärs Foto: Matilda Lindeblad

På picknicken, stranden eller på båtturen, matsäck hör sommaren till. Men ibland kan lite inspiration behövas för att komma på något riktigt smarrigt att ta med sig. Mackor är både gott och lätt att fixa. Komplettera gärna med uppskuren frukt i en behållare, något gott att dricka och kanske en liten efterrätt för en riktigt lyckad picknick.

Den här mackan påminner om en vietnamesisk banh mi och är full av smak och krispiga grönsaker. Leverpastejen kan tyckas lite märklig men passar oväntat bra.

Asiatisk baguette med kycklingfärs

4 stycken

Ingredienser:

  • 2 vitlöksklyftor

  • 400 g kycklingfärs

  • 2 msk asiatisk fisksås

  • 1/2 tsk sesamolja

  • 1 msk farinsocker

  • 2 lime

  • 1 stor tumme ingefära

  • 1 röda chilipeppar

  • koriander

  • 2 morötter

  • sallad

  • rapsolja

  • leverpastej att bred på brödet

  • 4 mellanstora baguetter

  • srirachasås

  • ev majonnäs

Gör så här:

  1. Stek vitlöken mjuk i rapsolja på medelhög värme.

  2. Tillsätt kycklingfärsen och stek tills den blivit genomstekt.

  3. Rör ihop fisksås, socker, limejuice, sesamolja och ingefära och häll över kycklingen.

  4. Låt såsen koka in och kycklingen få ordentligt med smak. Salta och peppra blandningen om det behövs.

  5. Hyvla morötterna tunt på en mandolin eller med en potatisskalare

  6. Skär bröden mitt itu och bred på leverpastej och lägg i önskad mängd salladsblad.

  7. Lägg i kycklingröra i brödet och slutligen morot och färsk koriander.

  8. Servera med het chilisås, till exempel sriracha och eventuellt lite majonnäs.

Focaccia med mozzarella och tomat
Focaccia med mozzarella och tomatFoto: Thinkstock

Italiensk focaccia med mozzarella och tomat

4 stycken

En smarrig macka med italienska smaker. Mackan blir så klart extra god om du gör den på hembakad focaccia.

Ingredienser:

  • Foccacia, till fyra personer

  • 2 stycken buffelmozzarella

  • 1 dl pesto

  • 4 stycken plommontomater

  • Ruccola

  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär brödet på hälften och bred på peston.

  2. Skär mozzarellan och tomaterna i skivor.

  3. Lägg på ruccolan mozzarellan och tomaterna på brödet.

  4. Salta och peppra.

  5. Slå in i smörgåspapper och ta med på utflykten.

Pan Bagnat
Pan Bagnat Foto: Thinkstock

Pan Bagnat

4 stycken

En fransk macka med tonfisk, solmogna tomater och ägg. Som en sallad nicoise i en smörgås. Supergott och mättande. Du kan variera ingredienserna efter tycke och smak så att du får din macka precis som du vill ha den.

Ingredienser:

  • 4 surdegsfrallor, ljusa

  • 4 ägg

  • 2 burkar tonfisk

  • 2 tomater

  • 1/2 rödlök

  • 8 skivor gurka

  • 8 salladsblad

  • 1 dl oliver

  • 4 sardellfiléer

Gör så här:

  1. Koka äggen i cirka 7 minuter och skär i klyftor.

  2. Låt tonfisken rinna av. Skiva tomaten och löken

  3. Vispa olja, vinäger, salt och peppar till vinägretten.

  4. Halvera bröden och ringla lite av dressingen på båda halvorna.

  5. Lägg salladsblad på bröden och fyll sedan på med tomater, tonfisk, lök, ägg, sardeller och oliver.

  6. Häll över resten av dressingen och slå in mackorna i smörgåspapper.