Krutonger med sojabönpesto

MAT & DRYCK

Små goda snittar med krämig sojabönpesto.

Passar perfekt till fördrinken och ger gästerna en hint av hur härlig middagen kommer att bli.

Från Daniel Lakatosz bok ”Daniels matresa”.

Snittar med pesto på sojabönor
Foto: Charlotte Gawell
Snittar med pesto på sojabönor

Krutonger med sojabönpesto

25 stycken

Ingredienser:

Sojabönpesto:

  • 250 g frysta och skalade sojabönor

  • 1 dl färskost

  • 40 gram riven parmesan

  • 30 gram pinjenötter

  • 2 tsk rivet citronskal

  • 4 tsk olivolja

  • 1 tsk honung

  • 1 1/2 riven vitlöksklyfta

  • 8–10 basilikablad

  • juice av 1/2 citron

  • salt och svartpeppar

Krutonger:

  • 1/2 italienskt bröd

  • 50 gram smör

  • 1 vitlöksklyfta

  • salt

Övrigt:

  • Parmesanost

  • Pinjenötter

  • Olika små tomater

  • Basilikablad

  • Olivolja

  • Flingsalt

Gör så här:

  • 1. Koka sojabönorna till peston mjuka i saltat vatten i en kastrull. Kyl i kallt vatten. Lägg bönorna i en skål tillsammans med resterande ingredienser och mixa till en slät crème. Smaksätt med citronjuice, salt och peppar. Plasta och ställ i kylen tills den ska serveras.

  • 2. Skär brödet först i skivor och sedan i fyrkanter. Hetta upp smöret tillsammans med en lätt krossad vitlöksklyfta i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i brödbitarna och stek gyllenbruna. Var försiktig så att de inte bränns. Lägg över på hushållspapper och låt svalna en stund.

Uppläggning:

  • Lägg brödkrutongerna på ett serveringsfat. Klicka cirka 1 msk sojabönpesto på varje krutong. Hyvla över parmesanost och strö över pinjenötter. Sätt tandpetare i tomathalvor och lägg på fatet. Strö basilikablad runt om så att den som vill kan ta av dem och lägga på sin krutong. Ringla över olivolja och strö lite flingsalt på tomaterna.