Tarte tatin på svenska höstäpplen

Foto: Emil Wesolowski
MAT & DRYCK

Tarte tatin är en fransk äppelpaj som tillagas i stekpanna.
En perfekt efterrätt att göra på svenska höstäpplen.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Tarte tatin

4 personer

Ingredienser:

Deg:

  • 2,5 dl mjöl plus extra till utbakning

  • 100 gram smör

  • 2 msk socker

  • 2 st äggulor

Fyllning:

  • 5 st äpplen

  • 1 vaniljstång

  • 3 msk strösocker

  • 2 msk kanel

Gör så här:

  1. Deg: smula ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och hacka med en trubbig kniv tills det bildas en degboll.

  2. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda degen mjuk. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.

  3. Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme och smält smör och kanel och socker tills det liknar sirap. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg allt i stekpannan.

  5. Lägg äppelklyftorna i pannan och stek i 10 minuter. Äpplena ska bli gyllene och karamelliserade.

  6. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 minuter.

  7. Ta ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar med äpplena uppåt.

  8. Servera med en god vaniljglass eller grädde.